Yılmaz: Üretimle kazanma dönemine geçtik

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Bundan 10 yıl önce daha çok rant ekonomisinin geçerli olduğunu, faizle para kazanma döneminden bugün, üretimle para kazanma dönemine geçildiğini görüyoruz'' dedi.

Yılmaz: Üretimle kazanma dönemine geçtik
Yılmaz: Üretimle kazanma dönemine geçtik
GİRİŞ 22.12.2012 19:25 GÜNCELLEME 22.12.2012 19:25

Bakan Yılmaz, İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanlığı'nın ev sahipliğinde İvedik OSB Kongre ve Seminer Salonu'nda düzenlenen yemeğe katıldı.

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, İvedik'te 7 binin üzerinde işletme olduğunu ve bu işletmelerin 100 binin üzerinde kişiyi istihdam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin 10 yıl öncesine göre çok büyük atılımlarda bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bundan 10 yıl önce daha çok rant ekonomisinin geçerli olduğunu, faizle para kazanma döneminden bugün, üretimle para kazanma dönemine geçildiğini görüyoruz. Bütçedeki gelirlerin faiz ödemelerini karşılayamadığı bir Türkiye'den bugün bu noktalara gelindi. Bütçesinde en yüksek payı eğitimin, sağlığın aldığı, vatandaştan toplanan vergilerin faize değil eğitime, sağlığa, üretime gittiği bir ülke haline geldik.''

Türkiye'nin bundan daha iyi noktalara da ulaşacağını belirten Yılmaz, bunun için kamu-özel sektör işbirliğinin önemli olduğunu ifade etti.

Bakan Yılmaz, bugün Türkiye'de yakalanan başarılarda kamunun da özel sektörün de büyük payı olduğunu vurgulayarak, ''Bugün 150 milyar dolar ihracatın büyük bölümünü, yatırımların önemli bir kısmını özel sektör yapıyor'' diye konuştu.

-4 milyon yeni istihdam-

Birçok ülkenin krizden çıkmak için aşırı kamu harcaması yaptığını anlatan Yılmaz, Türkiye'nin ise ölçülü harcamalar yaptığını ve böylelikle krizden daha az etkilendiğini bildirdi.

Bunun da tüm makroekonomik verilerle kanıtlandığını aktaran Yılmaz, Türkiye'nin, krizin tepe noktasından bu yana 4 milyon yeni istihdam ürettiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz, İvedik OSB binasındaki fuar alanında kurulan stantları ve Hacettepe-İvedik OSB Teknokenti'ni ziyaret etti, yetkililerden çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Daha sonra İvedik OSB'deki bazı tıbbı ve endüstriyel makine üretimi yapan firmaları da ziyaret eden Yılmaz, buralardaki üretim hatlarını inceledi.

-''1 doların altında harcaması olan hiçbir fert kalmadı Türkiye'de''-

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, daha sonra AK Parti Ankara İl Başkanlığı Sanayi Komisyonu'nu ziyaret etti.

Burada sanayicilere bir konuşma yapan Yılmaz, sadece ekonomide değil sosyal, kültürel ve siyasal alanda da yeniliğin olabileceğini, AK Parti'nin de siyasal anlamda yeniliğe çok iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Yıllarca Türkiye'de çok çalışmadan çok kazanan kesimlerin olduğunu dile getiren Yılmaz, AK Parti hükümetiyle ise dişiyle tırnağıyla çabalayarak kazanan, büyüyen yeni bir sanayi, girişim grubunun geliştiğini ifade etti.

AK Parti hükümetiyle Türkiye'nin daha kapsayıcı bir kalkınma anlayışıyla tanıştığına değinen Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bazıları diyor ya, 'AK Parti zenginlerin servetini artırdı.' Doğru ama sadece zenginlerin değil herkesin serveti arttı. Milli gelir yükseldi, servetin de değeri arttı. Şirketlerin kıymeti arttı, Türkiye'nin değeri arttı. Herkes bundan faydalandı. Gelir dağlımında en üsteki yüzde 20'nin payı 2002'de yüzde 50 civarındaymış. Geçen yılki rakamımız yüzde 45 oldu. Bu, düşük gelebilir size ama bu tür gelir dağılımı rakamlarında bunlar önemli düşüşlerdir. Bu 5 puan nereye gitti? Diğer gelir gruplarına gitti. Yoksulluk rakamlarında da bunu görüyoruz. 1 doların altında harcaması olan hiç bir fert kalmadı Türkiye'de. 2,15 doların altında olanlar da neredeyse sıfırlandı. 4,30 doların altında harcaması olanlar da 2002'de yüzde 30'du, geçen sene bu yüzde 2,8'e kadar düştü.

O tarihte 66 milyondu nüfusumuz. 20 milyondan fazla insan 4,30 doların altında bir harcamaya sahipti. İnşallah 2023 perspektifinde bu da sıfırlanacak diye ümit ediyorum. Böylece artık Türkiye'de mutlak yoksullukla uğraşmayacağız. Ondan sonra göreli yoksullukla uğraşacağız. TÜİK olarak artık 1 ve 2 doları artık ölçmeyeceğiz. 4 dolar da inşallah sıfırlanır. Böylece Türkiye mutlak yoksulluğu gerisinde bırakacak bir ülke haline gelir inşallah.''

KAYNAK: AA