Köprü ve otoyollar Koç ve ortaklarının oldu!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, ÖİB Başkan Yardımcısı Osman İlter'in komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 3 konsorsiyum katılıyor. Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık görüşmeleri başladı. En yüksek teklif 3 milyar 830 milyon dolar oldu.

Köprü ve otoyollar Koç ve ortaklarının oldu!
Köprü ve otoyollar Koç ve ortaklarının oldu!
GİRİŞ 17.12.2012 14:41 GÜNCELLEME 17.12.2012 22:29
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İhalenin başlangıcında ihale usul ve yöntemiyle ilgili açıklamalarda bulunan İlter'in verdiği bilgiye göre, ihalede tüm teklifler ABD doları cinsinden alınacak.

1 tur elemesiz kapalı yazılı teklif alınmasının ardından 1 elemeli tur yapılacak, ardından açık artırmaya geçilecek. Açık artırma, belirlenen başlangıç tutarı üzerinden, açık artırım aralığıyla sürecek.

İhaleye, ''Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu'', ''Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu'' ve Autostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu'' katılıyor.

Özelleştirme işlemi, tek paket halinde, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle ve fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıllık süre için gerçekleştirilecek. Özelleştirmenin ardından köprü ve otoyolların bakım ve onarımı dahil bütün maliyetler özel sektör tarafından sağlanacak.

İhale, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan, yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği, bağlantı yolları ile birlikte, ''Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu'', ''Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu'', ''Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu'', ''Toprakkale-İskenderun Otoyolu'', ''Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu'', ''İzmir-Çeşme Otoyolu'', ''İzmir-Aydın Otoyolu'', ''İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu'', ''Boğaziçi Köprüsü'', ''Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu'', bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarını (OTOYOL) kapsıyor.

Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde, elemesiz turda en yüksek teklif 3 milyar 830 milyon dolar oldu.Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter'in komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. 1. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu'' elendi. Kalan 2 firmayla açık artırmaya geçildi.

Açık artırmada başlangıç tutarı 5 milyar 630 milyon dolar, artırım aralığı ise 10 milyon dolar olarak belirlendi.

Söz konusu otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesiyle; elde edilecek özelleştirme bedelinin yanısıra, teknoloji transferi, verimlilik artışı, kaza oranlarında azalış, zaman ve yakıt tasarrufu, çevre kirliliğinin azaltılması gibi faydalar bekleniyor.

Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi 5 milyar 720 milyon dolarla Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu verdi.Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter'in komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. 1. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu elendi.

Kalan 2 firmayla açık artırmaya geçildi.

Açık artırmada başlangıç tutarı 5 milyar 630 milyon dolar, artırım aralığı ise 10 milyon dolar olarak belirlendi.

Açık artırmada en yüksek teklifi 5 milyar 640 milyon dolarla Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu verdi.

Autostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu temsilcisi teşekkür ederek, yeni bir fiyat vermeyeceklerini söyledi.

Bunun üzerine ihale komisyonu başkanı Osman İlter, en yüksek teklif sahibi konsorsiyumdan 5 milyar 640 milyon dolarlık teklifini 5 milyar 720 milyon dolara yükseltmelerini rica etti. Bir müddet süre isteyen konsorsiyum temsilcileri teklifi 5 milyar 720 milyon dolar olarak revize ettiklerini bildirdi.

Böylece nihai pazarlık görüşmeleri teknik olarak sonuçlanmış oldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 17
  • Abdulkerim S. Buğra 11 yıl önce Şikayet Et
    türkiye uyusun, koç/ülker büyüsün, niiinni.... koç değil miydi 28 şubat aktörlerinin başlıcalarından birisi. ülker değil miydi aynı süreçte 28 şubat aktörlerinin kurumlarında ürünleri yasaklanan. nasıl oldu da bir araya geldiler? kombassan değil miydi, özelleştirmede aldığı petlas ihalesi iptal edilip 28 şubat'çıların kurumlarına peşkeş çekilen. 28 şubat'çılarla mücadele devrinde bu ihale nasıl gerçekleşti? her özelleştirmeye basbas bağıran, vatan satılıyor diyen chp ve 28 şubat'çı medya neden sus-pus? 28 şubat'çılarla her tür ortaklığı, işbirliğini sorgulayan akp medyası neden sus-pus? ses çıkar mı diye bekledim, ama tıss yok... uyusun da büyüsün, niiinni...
    Cevapla
  • Cemal Yılmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    koç grubunun ihaleyi almasına sevindim.. prensip olarak otoyol ve köprülerin öelleştirilmesine katılmasamda koç grubunun bu ihaleyi almasına sevindim. çünkü koç grubu türkiyenin en kurumsal ve güvenilir grubudur.....ayrıca milletin yaptığı bakkal hesabı gibi otoyollar öyle kolay para kazandırmıyor...otoyol gelirlerinin her kuruşunda %18 kdv ve kardan %20 devletin kasasına girecektir. ayrıca otoyol ve köprülerin periyodik bakımlarıda özelleştirmeyi alan firmalara aittir....devletin özelleştirmeelerden elde ettiği paralarda ülkenin altyapısında ve ekonomik yatırımlarında kullanılacak. bunların ilerde türkiyeye sağliyacağı geliride hesaba katlamak gerekir.
    Cevapla
  • ugur baki 11 yıl önce Şikayet Et
    el insaf. bu kadarınada pes derim özelleştirme olsun ama otoyol köprü el insaf yani.yol köprü ulaşım devletin ana hizmetlerinden zaten milletin vergileri ile yapılmıyor mu.bence otoyol köprüler bedava olması gerekir benzini nerdeyse 5 tl alıyoruz başka bir ülke var mı bukadar yüksek yakıt alan.otoyol köprü de özelleşsin e sırada ne var.bundan sonraki hükemetlere ne kalıyo tek bir yol o da zaaam gözüküyo......yazık
    Cevapla
  • ertan 11 yıl önce Şikayet Et
    haram olsun. hakkımı helal etmiyorum.o yollar köprü milletin cebindeki parayla oldu.köprüden para almasalar bile millet onarım parasını benzine ödediği vergiyle veriyor zaten .böyle soyguncu hükümet gelmedi.kul hakkı diyenler kul hakkı yemeye devam ediyor haram olsun.
    Cevapla
  • alat asim 11 yıl önce Şikayet Et
    nurtopu gibi köprücüğümüz oldu. müslüman bir şirket veya kişi alsaydı, başbakan yedirdi derlerdi. bunu kim yedi???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle