Bakan Çağlayan Fransa'ya gidiyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 19-21 Kasım tarihlerinde Fransa'nın başkenti Paris'e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Bakan Çağlayan Fransa'ya gidiyor
Bakan Çağlayan Fransa'ya gidiyor
GİRİŞ 18.11.2012 09:53 GÜNCELLEME 18.11.2012 09:53

Ziyaret kapsamında 20 Kasım'da Fransa'nın önde gelen yatırımcı firmalarının CEO'larıyla biraraya gelecek olan Bakan Çağlayan, Türkiye'deki yatırım fırsatları ve yeni teşvik sisteminin yatırımcılara sağladığı fırsatlarını aktaracak.

Bakan Çağlayan, Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile gerçekleştireceği görüşmenin ardından Türkiye-Fransa arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin değerlendirileceği ve yeni işbirliği imkânlarının ele alınacağı Türkiye-Fransa Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) III. Dönem Toplantısına Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile birlikte başkanlık edecek, JETCO protokolünü imzalayacak. Bakan Çağlayan, Fransa Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanı André Marcon ile biraraya gelecek ve 21 Kasım sabahı Paris'te açılacak Ambalaj Fuarı'nın açılışına iştirak edecek, fuarda incelemelerde bulunacak ve aynı gün öğleden sonra Türkiye'ye dönecek.

TÜRKİYE İLE FRANSA ARASINDAKİ TİCARET HACMİ GEÇEN YIL 16 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacmi, geçen yıl 16 milyar dolara ulaşarak tarihinin en yüksek seviyesinde çıkarken, bu dönemde Fransa'ya ihracat yüzde 12'lik artışla 6,8 milyar dolara, Fransa'dan ithalat ise yine yüzde 12'lik artışla 9,2 milyar dolara ulaştı. Fransa, geçen yıl en fazla ihracat yapılan 5'nci, en fazla ithalat yapılan 7'nci ülke oldu. Türkiye ise bu dönemde Fransa'nın ithalatında 15'nci sırada yer aldı. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde ise Fransa'ya ihracat 4,54 milyar dolar, Fransa'dan ithalat ise 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2003 yılından bugüne kadar Fransa'dan Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırım miktarı 6 milyar dolara ulaşırken, Fransa, 2011 yılında Türkiye'de gerçekleştirdiği 985 milyon dolar yatırımla Hollanda'nın ardından 2'nci sırada bulunuyor. 35 Türk firmasının Fransa'da 1 milyar dolar civarında yatırımı bulunuyor.

KAYNAK: CİHAN