Bireysel emeklilikte devlet katkısı dönemi

Bireysel emeklilik sistemine katılanlara yeni yıldan itibaren devlet katkısı geliyor. Sisteme para yatıranlar, tutarın yüzde 25'i kadar devlet katkısı alacak. Ancak bu paranın tamamı ancak emekli olunca alınabilecek.

Bireysel emeklilikte devlet katkısı dönemi
Bireysel emeklilikte devlet katkısı dönemi
GİRİŞ 09.11.2012 13:12 GÜNCELLEME 09.11.2012 13:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ahmet Ergen'in haberi

Bireysel emeklilik sistemi 1 Ocak 2013'ten itibaren değişiyor. Meclis'in geçen yasama döneminde çıkarılan bireysel emeklilik yasasının uygulama yönetmeliği de tamamlandı.

Yeni yıldan itibaren sisteme yatırılan paranın yüzde 25'i kadar devlet katkısı olacak. Her ay 100 lira ödeyenlere, 25 lira da devlet desteği gelecek.

Ancak devlet katkısı, aylık 222 lirayı, yılda da 2 bin 264 lirayı geçmeyecek. Bu tutar, her yıl asgari ücret ölçüsünde artırılacak.

SİSTEMDE EN AZ 3 YIL KALINMALI

Devlet katkısından yararlanmak için bireysel emeklilik sisteminde en az 3 yıl kalmak gerekiyor.
Üç yıldan önce sistemden ayrılanlar, devlet katkısı hesabından para alamayacak.

10 YIL SONRA ÇIKAN PARANIN YÜZDE 60'INI ALACAK

Üç yıldan sonra çıkanlar, devlet katkısının yüzde 15'ini, 6 yıldan sonra çıkanlar yüzde 35'ini, 10 yıldan sonra çıkanlar ise yüzde 60'ını alabilecek.

PARANIN TAMAMI ANCAK 56 YAŞINDA

Hesapta biriken devlet katkısının tamamı, sadece 56 yaşını doldurup emekli olunması halinde alınabilecek.

İSTEYEN TOPLU PARA ALABİLECEK

Bireysel emeklilik sisteminde emekli olanlara ödeme için farklı seçenekler var. İsteyen parasını toplu olarak alabilecek, isteyen de aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık periyodlarda olmak üzere maaş gibi bir programlı ödeme sistemi belirleyebilecek.

SİSTEME DAHA ÖNCE GİRENLERİ DE KAPSIYOR

1 Ocak 2013'ten önce sisteme dahil olanlar da yeni hükümlerden yararlanabilecek.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 1
  • isim siz 11 yıl önce Şikayet Et
    bir haksızlık daha !. ben hakkımı helal etmiyorum ! "özel" şirketlere açılacak emeklilik hesabına %25 devlet havadan para verecek ... ana kendi aldığı sgk primlerine enflasyon oranından fazla her yıl zam yapacak.. insafa davet ediyorum ! 340 lira oldu bağkur primi lütfen insaf anamız ağlıyor bu primi yatırırken...! %25 sgk priminden indirim istiyoruz.!! suçumuz paramızın olmayışımı ? sistem hep zenginimi koruyacak kollayacak ???
    Cevapla