Hakaret videosu kararı Youtube ulaştırılamadı

Hz. Muhammed'e hakaret eden filmin internet erişiminin yasaklanması kararı Youtube'a ulaştırılamadı

Hakaret videosu kararı Youtube ulaştırılamadı
Hakaret videosu kararı Youtube ulaştırılamadı
GİRİŞ 28.09.2012 09:10 GÜNCELLEME 28.09.2012 11:51
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Olcay Aydilek'in haberi

Ankara 13'üncü Sulh Ceza Mahkemesi, Hz. Muhammed'e hakaret eden filmin internet erişimini yasakladı. Video paylaşım sitesi Youtube, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı'nın (BTK) tüm uyarılarına karşın Türkiye'de resmi işlemlerin yürütülmesine yönelik temsilcilik oluşturmadığı için kararı uygulayacak muhataba erişilemedi. 

BTK, bu olay sonrasında bir kez daha Youtube ve sahibi Google'la temasa geçerek, Türkiye'de temsilcilik kurmalarını isteyecek. Hz. Muhammed'e hakaret filmine mahkemenin koyduğu erişim yasağı, BTK ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) sanal alemde suçlarla mücadelede yaşadığı bazı sorunları da daha net biçimde gün yüzüne çıkardı.

Mahkeme, TİB'in başvurusu üzerine Hz. Muhammed'e hakaret eden filmin internet erişimini yasakladı. Kararın gereğinin yerine getirilmesi için filmi yayımlayan video paylaşım sitesi Youtube'a tebliğ edilmesi gerekiyordu. Youtube, Avrupa ülkelerinin tersine Türkiye'de resmi ve yasal işlemlerin yürütüleceği bir temsilcilik kurmadığı için karar elde kaldı.

ISS'LERE BİLDİRİLİYOR AMA...

Mahkeme kararı, bunun üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı üzerinden internet servis sağlayıcılara (ISS) ulaştırılmasına karşın, Youtube'a tebliğ edilemediği için Türkiye'den hala bu filme erişim sağlanabiliyor. 

BTK kaynakları, bu kararın asıl muhatabının Youtube olduğuna işaret ederek, "Youtube'un Türkiye'de bir temsilciliği yok. Bu nedenle de karar tebliğ edilemiyor" dedi.

BTK'DAN YENİ HAMLE

BTK kaynakları, Google ve Youtube'un Türkiye'de temsilcilik kurmaları için yeni bir süreç başlatacaklarını belirterek, "Gerek Youtube, gerekse de Youtube'un da sahibi olan Google'un Türkiye'de bir temsilciliği olması gerekiyor. Bir şirket de kurmuyorlar. 

BTK olarak bu konuda yeni bir girişimde bulunacağız " dedi. Kaynaklar, Google ve Youtube'un Türkiye'den milyonlarca lira gelir sağladıklarını belirterek "Resmi olarak Türkiye ile hiçbir bağlantıları olmadığı için bu kazançları da vergilendirilmiyor. Bunun da önemini bir kez daha vurgulamak gerekir" dedi.

YOUTUBE, BREZİLYA'DA GOOGLE'IN BAŞINI YAKTI

Brezilya mahkemesi, başkanlık seçimindeki bir politikacıya yönelik hakaret içeren Youtube videolarını silmediği gerekçesiyle Google'ın ülke sorumlusu Jose Silva Coelho'nun gözaltına alınması kararını verdi.

Mahkemenin kararının ardından gözaltına alınan Coelho, polis tarafından sorguya çekilirken, ifadesinin ardından serbest bırakılan Coelho ile ilgili yapılan suç duyurusu hakkında Google'ın kararı temyiz etmeye hazırlandığı belirtildi.

Mahkeme, davaya konu olan videoda, ülkenin en büyük şehirlerinden Campo Grande'de yapılacak belediye başkanlığı şeçimleri öncesinde en güçlü aday olarak gösterilen Alcides Bernal hakkında kişisel haklara saldırı içeren öğeler bulunduğuna karar verdi.

Öte yandan Müslüman karşıtı Kıpti bir Hristiyan'ın yönettiği, İslam'a ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren "Müslümanların Masumiyeti" adlı film, Google'ın başını ağrıtmaya devam ediyor. Brezilya'da mahkeme, 14 dakikalık filmi YouTube'da yayımlayan ve büyük eleştirilere rağmen videoyu kaldırmayan Google'a her gün için 4.946 dolarlık ceza ödemesi gerektiğine karar verdi.

TAYLAND'DA PROTESTO EDİLDİ

Tayland'ın başkenti Bangkok, "Müslümanların Masumiyeti" filminin protestolarına sahne oldu. Google'ın ülkedeki ofisinin bulunduğu alışveriş merkezi önünde toplanan müslüman eylemciler, protestolarının ardından turistlerin de uğrak yeri olan alışveriş merkezi önünde namaz kıldı.

KAYNAK: HABERTÜK
YORUMLAR 2
  • alyadese 11 yıl önce Şikayet Et
    saçmalığın daniskası.... bu kadar olmaz ama..sadece o filmi kaldırtmakla olmaz, daha önce atatürke hakaret ediliyor diye yutuba erişimi yasaklayan mahkemeler, neden sadece rezil filmi kaldırtmakla yetiniyormuş, anlamak mümkün değil.. hazreti peygamber aleyhissalatü vesselam'ın karşısında hiçbir güç duramaz.. youtube erişimi tamamen engelleyin yine, olsun bitsin..hem devletin de vergi kaybı varmış, niye elin adamına para kazandıralım ve hala yutubu kullanmaya devam edelim.. ktunnel gibi youtuba hariçten erişim sağlayan siteleri de btk pekala engelleyebilir.. bu konuda maalesef devlet çok pasif..
    Cevapla
  • Bilo Bilov 11 yıl önce Şikayet Et
    kapat gitsin. bu tur durumlarda bir uyari gonder 5 saat sonra defisiklik olmaz ise sayfaya girisi kapat. neyi bekliyorsun? bu tavir sadece ıslam dinine ters durumlarda degil butun hak dinlere karsi yapilan hakaretlere karsi olmalidir. sen kapat bak arkandan bir milyarlik nufusa sahip musluman ulkeleri sayfayi kilitliyor. rusya bile artik insanlarin dini duygularini zedeleyici yayin yapanlara 2 yil hapis cezasi verme isini meclise getiroyor. ınternetten de kaldiriyor artik.
    Cevapla