Parasını geri almak isteyenlere kötü sürpriz!

Yargıtay'ın ve tüketici mahkemelerinin, banka kredi lerinde 10 yıllık dosya masrafının iade edileceğine ilişkin kararları, bankalar ile tüketicileri karşı karşıya getirdi.

Parasını geri almak isteyenlere kötü sürpriz!
Parasını geri almak isteyenlere kötü sürpriz!
GİRİŞ 13.09.2012 09:23 GÜNCELLEME 13.09.2012 12:33
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Örnek kararların ardından binlerce tüketici, dosya masraflarını geri almak için bankaları dava yağmuruna tutarken, bankalar da tüketicileri ‘sözleşmelerle' vurmaya hazırlanıyor. Tüketicilerin dosya masraflarının iadesine ilişkin taleplerinin artması üzerine bankalar da adeta seferberlik ilan etti. Bu çerçevede tüketicilerden tahsil ettikleri dosya masraflarını iade etmek istemeyen bankalar, silah olarak sözleşmelerde yer alan ‘dosya masrafı alınır' hükmünü kullanmaya hazırlanıyor. Bunun için birçok banka, kendi bünyesinde sözleşmelerle ilgili çalışma başlattı. Çalışmalar doğrultusunda, sözleşmeler tek tek taranıyor ve ‘dosya masrafı alınır' hükmünü içeren sözleşmeler mahkemeye sunulmak için hazırlanıyor. Söz konusu hüküm içermeyen sözleşmeler için ise ayrı bir savunma stratejisi geliştirilecek.

23 milyarlık 'masraf' topladılar

Banka yöneticileri, dosya masraflarının kredi sözleşmesinde yer alan hükümler doğrultusunda alındığını belirterek, sözleşmede ‘dosya masrafı alınır' hükmü nedeniyle açılan davaların da bankaların lehine sonuçlanmasını beklediklerini söylediler. Bir kamu bankasının genel müdürü, kaybedilen davaların daha çok sözleşmesinde bu yönde hüküm bulunmayan kredilerde yaşandığını hatırlattı ve yeni kullandırılacak kredilerin sözleşmelerinde dosya masrafı alınacağına ilişkin hükümlerin daha fazla yer alacağını kaydetti. Genel müdür, 23 milyar liralık dosya masrafının geri ödenmesinin söz konusu olmayacağını da belirterek, bu yönde ortak bir strateji geliştirileceğini de kaydetti.

Öte yandan örnek kararların ardından, binlerce vatandaşın dosya masrafını geri almak için bankalara hücum ettiği ortaya çıktı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, sadece bir bankaya 10 binlere aşan dilekçe verildi. Yetkili, şube başına en az 100-150 dilekçenin verildiğini belirterek, toplam rakamın 100 bini aştığını tahmin ettiğini söyledi.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 6
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    bankadan kredi çekme. bankalar kredi çekerken tüketicilere sözleşme imzalatıyorlar ama.... kredi kullanan tüketici kesilen dosya masrafı ve sigorta parasının zorunlu olmadığını biliyor mu,kanunen isterse kensisinden dosya masrafı ve zorunlu sigorta,kart aidatı alınamayacağından haberi varmı. bu aynen bi zaman önceki şu habere benzedi,----------hani adamın biri 15-16 yaşındaki bir kızı babasındn para karşılığı alıyorda,kızın babasına kızını rızasıyla verdiğine dair bir kağıt imzalatıyor......ve bu şahıs o imzalattığı kağıdın kanuni bir hükmü olmadığı,küçük bir kızı alıkoyduğu için şimdi hapiste. bankanın müşteriye imzalattığı kağıdın,ufak bir kızı alıkoyan adamın,kızın babasına imzalattığı kağıttan ne farkıvar. banka müşteriye,yargıtayın bile kredi çeken isterse ödemez dediği,kanunen alınması mecburi olmayan belge imzalatmış.
    Cevapla
  • sarı derebeyi 11 yıl önce Şikayet Et
    konut kredisi...... hani konut kredisi yapılandırma masrafları da ödenecekti. müracaat ettim hiçbir sonuç çıkmadı.
    Cevapla
  • Sükut-u Hayal 11 yıl önce Şikayet Et
    sizin ki tezat değil mi..?. kul hakkından dem vuranlar.. haram zehir zıkkım olsun diyenler.. kredi çekerken aklınız neredeydi? kul hakkını bilen faizin haram olduğunu bilmez mi peki.. daha da yoruma gerek yok.. vesselam..
    Cevapla
  • serkan gül 11 yıl önce Şikayet Et
    devlet bankalara el atması lazım. bukadarda olmaz ya bu bankalar resmi tefecidir. bunlar yeter artık at oynattılarya allaha havele ediyorum. kendi maaşımızı bile bazen gösdermeyip yok yanlış yok sistem bune ya artık yeter bu bankalara sıkıbir düzen ve sil başdan denetim olması lazım
    Cevapla
  • mehmet evcılar 11 yıl önce Şikayet Et
    kimi kime şikayet edeceğiz. devletin yargıtay'ın kararını tanımayan devletin bankası..hadi buyur bakalım bir yandan bu para tüketicinin hakkı diye karar var diğer yandan bu parayı vermeyiz diyen kamu bankası...! bu milletle dalga mı geçiliyor bu ne rezalet.haram zehir zıkkım olsun tüm yetkililere göz yumanlar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle