Reel kesim güven endeksi arttı

Reel kesim güven endeksi Temmuz ayında arttı.

Reel kesim güven endeksi arttı
Reel kesim güven endeksi arttı
GİRİŞ 25.07.2016 14:57 GÜNCELLEME 25.07.2016 14:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Reel kesim güven endeksi, Temmuz 2016'da, geçen aya göre 1.2 puan arttı ve 108.0 oldu.

Uzmanpara'nın Merkez Bankası verilerinden derlediği habere göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı endeksi artış yönünde etkilerken, sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. 

MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ ENDEKSİ DE ARTTI

Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,0 puan artarak 106,3 puan seviyesinde gerçekleşti. Banka'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
"Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı görülmektedir. İç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin zayıflayarak devam ettiği gözlenmektedir. 

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği, iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı görülmektedir. 

İSTİHDAM BEKLENTİSİ

Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerinin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerinin ise zayıfladığı gözlenmektedir.
 
Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görülmektedir.
 
Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 7,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. 

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 47,3'ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 19,7'si talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtmiş, onu sırasıyla mali imkansızlıklar, diğer faktörler, hammadde-ekipman yetersizliği ve işgücü yetersizliği izlemiştir.
 
Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücünde artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki dönem seviyesinde devam ettiği görülmektedir. 

Avrupa Birliği içindeki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü, Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelerin ise zayıfladığı görülmektedir." 

YORUMLAR 2
  • İsmail 7 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşımızdan ricam, harcama yapmaktan kaçınmasınlar, ihtiyaçlarını ötelemesinler. Piyasalar sıkışır; sırasıyla önce parakende sektörü sonra imalat sektörü işçi çıkartmaya başlar. Ekonimi göçer. Aileler dağılmaya başlar. Lütfen mesajı okuyan arkadaşlar bu konuda vatandaşı bilinçlendirsin. Bu önemli bir konu...
    Cevapla
  • Ahmet Çelik 7 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun. Allah dahada artısın.
    Cevapla