İşte kuruşu kuruşuna zamlı emekli maaşları

11 milyon emeklinin zamlı maaşları pazartesinden itibaren yatırılacak. İşte kuruşu kuruşuna yeni maaşlar...

İşte kuruşu kuruşuna zamlı emekli maaşları
İşte kuruşu kuruşuna zamlı emekli maaşları
GİRİŞ 16.01.2016 08:58 GÜNCELLEME 16.01.2016 11:34
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

11 milyona yakın emekli ve dul yetim maaşı alanlar bu ay hesaplarında zamları görecek. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için zamlı maaşlar pazartesi gününden itibaren yatırılmaya başlayacak.

Bu ay yapılacak zamlar tek bir kalemden oluşmadığı için de detaylı bir hesap gerekiyor. Çünkü hem işçi ve Bağ-Kur emeklileri hem de memur emeklileri çift zam alacaklar.

Hatta kendi işini yapmaya devam eden Bağ- Kur emeklileri için sosyal güvenlik destek priminin kesilmesinden ötürü yüzde 10'luk bir ek artış da gündeme gelecek. Bu konudaki yasal düzenleme dün Meclis'te komisyondan da geçti. O yüzden sizin için bu ay alacağınız maaşlarınızı tek tek hesapladık. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için öncelikle temmuz ayından bu yana oluşan 6 aylık enflasyon maaşlara eklenecek. Bu oran da yüzde 3.86 çıktı. Bulunan rakama ise 100 lira seyyanen zam ilave edilecek. Emekliler için ayrıca yüzde 4 (Düşük maaşlar için yüzde 5'de uygulanıyor) vergi iadesi de bulunuyor. Bunda da zamlar sonrası artış olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuza kadar oluşan enflasyonu da zam olarak alacak.

YÜZDE 4 VERGİ İADESİ

Memur emeklileri için ise yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı maaşlarına eklenecek. Ayrıca yüzde 4'lük vergi iadesi de verilecek. Memur emeklileri temmuzda ayrıca yüzde 5 daha zam alacak.

DUL-YETİME HİSSESİ KADAR ARTIŞ VAR

Emeklilerden vefat edenlerin eş ve çocukları da zamlardan yararlanacak. Fakat buradaki hesap onların maaştan aldıkları hisse oranına göre düzenlenecek. Ölen eşten dolayı alınan maaşlar hisselere bölünüyor. Örneğin vefat eden emeklinin eşi sağ ise ve 2 çocuğu varsa, maaşın yüzde 50'si eşe, yüzde 25'i bir çocuğa, yüzde 25'i de diğer çocuğa veriliyor. Bu emeklinin maaşı bin 600 lira ise, eş 800 lira, çocuklar da 400'er lira alıyor. Vefat eden emeklinin maaşı gibi yapılan zamlar da hisseler oranında maaşa ekleniyor. Buna göre; ocak maaşına yüzde 3.86 enflasyon farkı ve 100 liralık seyyanen zammı eklenecek. Örneğin; bir eş ve 2 çocuğun olduğu bir dosyada 100 lira zamdan eş 50 lira, çocuklar ise 25'er lira alacak. Toplam zam 100 lira olacak. Bu eş 800 lira, çocuklar da 400'er lira alıyorsa, artışlarla yeni maaş eş için 880,88TL'ye, çocuklar için de 440,44 TL'ye ulaşacak.

MEMURA DERECE ZAMMI

Hükümetin seçim öncesi vaat ettiği derece yükselmesi gerçekleşiyor. Buna göre daha önce derece almamış ve 15 Ocak 2016 itibarıyla görevde olan memurlara bir derece veriliyor. Derece yükselmesi memurlar için maaş ve emekli ikramiyesinde artış anlamına geliyor. Hesaplamalara göre, görev ve kademelere göre memur maaşında 300 lirayı bulan artışlar görülecek. Tabi bu memurlar emekli olduklarında ikramiyeleri de bu maaşlar ve dereceler üzerinden hesaplanacak. Polis ve astsubaylara yapılan gösterge artışları da benzer etkiler yapacak. 1 derece artışından kaynaklanan zamlar şubatta hesaplara yatacak. Yukarıdaki tabloda derece artışıyla ilgili bazı mesleklerdeki yaklaşık yükseliş miktarlarını bulabilirsiniz. Maaşlarda görev yeri, döner sermaye ödemeleri gibi bazı farklılar olabilir.

KİM NE ZAMAN ALACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş günleri şöyle: * Tahsis numarasının son rakamı 9 olanlara her ayın 17'nci günü, * Tahsis numarasının son rakamı 7 olanlara her ayın 18'inci günü, * Tahsis numarasının son rakamı 5 olanlara her ayın 19'uncu günü, * Tahsis numarasının son rakamı 3 olanlara her ayın 20'nci günü, * Tahsis numarasının son rakamı 1 olanlara her ayın 21'inci günü, * Tahsis numarasının son rakamı 8 olanlara her ayın 22'nci günü, * Tahsis numarasının son rakamı 6 olanlara her ayın 23'üncü günü, * Tahsis numarasının son rakamı 4 olanlara her ayın 24'üncü günü, * Tahsis numarasının son rakamı 2 olanlara her ayın 25'inci günü, * Tahsis numarasının son rakamı 0 olanlara her ayın 26'ncı günü, NOT: SSK maaş tarihi cumartesiye rastlayan grubun ödemesi cuma, pazar gününe rastlayanlarınki ise pazartesi yapılıyor.

ÖRNEK HESAPLAMA

1.500 lira maaşı olan SSK ya da Bağ-Kur emeklisinin ocak maaşı şöyle belirlenecek: * Maaşınıza yüzde 3.86 enflasyon zammını ekleyin. (Maaş 1.500 liradan 1.557 lira 90 kuruşa çıkacak) * Çıkan rakama 100 lira daha ilave edin. (1.557,90 + 100 = 1.657,90 lira) * Bu rakam üzerinden yüzde 4 vergi iadesi alacaksınız. (1.657,90X % 4= 66 lira 32 kuruş) * Bu ay elinize geçecek maaş: 1.724 lira 22 kuruş

NİYE 3.86 OLDU?

Enflasyon rakamı her ay açıklanıyor. Bu rakamları alt alta toplayanlar 3.81 sonucuna ulaşıyor. Oysa dönemin enflasyonunu belirlerken endeksler arası farka bakmak gerekiyor. Bu şekilde hesap yapılınca da oran 3.86 çıkıyor. Bu yüzden doğru oran 3.86 olması gerekiyor.

KAYNAK: FARUK ERDEM / SABAH
YORUMLAR 13
  • İsmail 8 yıl önce Şikayet Et
    Benim maaşımdaki artış yukarıdaki hesaplamaya hiç uymuyor.Bize %4 vergi indirimi uygulanmamış anlaşılan.Bunu nereye sormalıyız acaba.
    Cevapla
  • CESUR YÜREK 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu hükümette emekliyle ediyor oysa ALLAH İçin bunlara çok güvenmiştik.ama geçmişte yapılan hizmetlerin hatırına oy veriyoruz.
    Cevapla
  • reis 8 yıl önce Şikayet Et
    Sokaklardaki büyük alış veriş marketlere SON verilsin.Pazar günleri hepsi kapalı olsun küçük esnaf hiç olmasa pazar günü nefes alalım yetkililere sesleniyorum duyun sesimizi.
    Cevapla
  • Vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Terörün ve teröristin kökü kurutulsun zam istemiyorum.
    Cevapla
  • Esnaf 8 yıl önce Şikayet Et
    Vermeyin kardeşim yonetemiyorsa vermeyin oyunuzu. Zorla mi ? İşini iyi yapamayan babam olsa bile acımam. 2 seçimdir vermiyorum. Araçlarımin trafik sigortasina %100 zam gelmiş. Elektrik falan cerez zamlar.. batmanin esigindeyiz elhamfulillah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle