Elektrik çarpma riski bulunan 20 ürün toplatılıyor

İçlerinde şarj cihazı, set üstü ocak ve şarjlı el fenerlerinin de bulunduğu ürünler için toplatma kararı alındı.

Elektrik çarpma riski bulunan 20 ürün toplatılıyor
Elektrik çarpma riski bulunan 20 ürün toplatılıyor
GİRİŞ 10.10.2015 11:26 GÜNCELLEME 10.10.2015 11:28

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca gerçekleştirilen denetimler, piyasada bulunan cep telefonu şarj cihazlarındaki tehlikeyi ortaya koydu.

Bazı cihazlarda, aşırı akım ve topraklama hatası ile elektrik çarpma riski bulundu. Güvenlik ölçütlerini karşılamayan bu ürünler piyasadan çekilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı denetimler çerçevesinde güvensizliği tespit edilen 20 (şarj cihazı, set üstü ocak, şarjlı el feneri gibi) elektrikli ürün hakkında toplama kararı alındı. Bu ürünlerin piyasaya arzı yasaklandı. Toplatılan ürünler de imha edilecek. Bakanlık, toplatma kararı alınan 20 kalem ürünün marka ve modellerini de açıkladı. Vatandaşlardan, söz konusu marka ve modeldeki ürünleri iade etmek üzere üretici firmalara başvurmaları istendi. Bakanlık, güvensizliğin sadece ilgili model üründe olduğuna işaret etti.

ELEKTRİK ÇARPMA RİSKİ

Toplatma kararı alınan ürünler arasında Sancak, Netpa ve Bower marka cep telefonu şarj cihazları da bulunuyor. Şarj cihazlarında; aşırı akım ve topraklama hatası ile elektrik çarpma riski bulundu. Alpa marka adaptörde de benzer riskler saptandı.

Ünal demlikli çay, LPG’li çay kazanı hakkında da toplatma kararı verildi. Bu ürünün zehirli gaz salınım riski bulunuyor. Kawasaci ile Nisaluce marka gece lambalarında da elektrik çarpma riski saptandı. Çok sayıda ocak modelinde de yine gaz kesme hatası bulundu. Bu markalar Eskay, Uzel, Simfer, Erendemir ve Uğur. Yage, DP Torch ve Nerox marka şarjlı el fenerlerinde de risk bulundu. Bu fenerlerin temel emniyet gereklerini karşılamadığı tespit edildi. Haska marka grup prizde de yangın riski bulundu.