Krizdeki Yunanlıların teknelerini Türkler kaptı

Krediyle lüks tekne alan Yunanlılar, krizde yatlarını bankalara kaptırdı. Bankalar da, hacizdeki tekneleri satmak için Türk kıyılarına koştu

Krizdeki Yunanlıların teknelerini Türkler kaptı
Krizdeki Yunanlıların teknelerini Türkler kaptı
GİRİŞ 07.08.2015 09:29 GÜNCELLEME 07.08.2015 09:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yunanistan’daki kriz yüzünden bankaların elinde borçlar karşılığı el konulan yüzlerce lüks yat birikti. Ülkedeki satılık yat ilanlarında bir anda patlama yaşanırken, birçok banka ya da lüks tekne sahibi satış için Ege kıyılarına koştu. Bu tür 100 milyon euroluk ticaret yapıldığı tahmin ediliyor.

Yarı fiyatına satıldı

Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, özellikle 2012 ve 2013 yıllarında Yunanistan bayraklı tekne satışlarında patlama yaşandığını belirterek, şunları anlattı:

Düzenleme gerekli

"Şu anda bitme noktasına geldi artık. Satılan tekne adedi konusunda tutulmuş bir istatistik yok. Ancak genelde 20 metrelik tekneler satıldı. Aralarında milyon dolarlık olanlar da 300-400 bin liralık olan da vardı ve neredeyse yarı fiyatına gitti butekneler. Çeşme bu satışlar için iyi bir vitrin oldu.

İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Aslan Bilgi ise yabancı bayraklı teknelerin Türkiye’ye girmesiyle ülkemizdeki tekne sektörünün yara aldığını söyledi. Türkiye’nin Avrupa’nın ikinci el yat çöplüğü olmasını istemediklerini bu nedenle de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurtdışından gelen ikinci el tekne konusunda düzenleme yapması gerektiğini belirtti.  Bilgi, şöyle devam etti:

Bu tekneler yaşlı

"Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı'nın ortaklaşa ayrı bir yaptırım uygulaması lazım. Çünkü İtalya ve Yunanistan üzerinden Türkiye’ye yabancı bayraklı tekneler giriyor, bunlar yaşlı, eski. Avrupa’da finans kuruluşları tekne firmalarını ele geçirdi, depolarındaki tekneleri boşaltmak için eskiyi aldılar yeniyi verdiler. Aldıkları eskileri de bizim gibi ülkelere pas ediyorlar."

Devlet zarar ediyor

Mevzuat açısından bu konuyla ilgili olarak Turizm Bakanlığı’nın bir açığı olduğunu ifade eden Aslan Bilgi, bu konuda şu uyarıyı yaptı: "100 dolara turizm şirketi kuruluyor. Öyle olunca bu tür tekneleri getirtip burada işletebiliyorsun burada satabiliyorsun. Bu teknelerin sigortasız çalışmaması lazım.

Bunlar ÖTV’den de muaf çalışıyor, yabancı bayraklı olduğu için adalara da gidebiliyorlar, devleti büyük zarara sokuyorlar.”

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR 1
  • baskentli 8 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan adalarini satsada Türkiye satin alsa ne güzel olur...
    Cevapla