Tosttan eşek, köfteden işkembe çıktı!

Türkiye genelinde denetimler gıda terörünü gözler önüne serdi. Köftede at eti ve işkembe, Ayvalık tostunda ‘tek tırnaklı’ eti çıktı.

Tosttan eşek, köfteden işkembe çıktı!
Tosttan eşek, köfteden işkembe çıktı!
GİRİŞ 23.07.2015 08:44 GÜNCELLEME 23.07.2015 09:19
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda denetimlerinde dehşet verici bulgulara rastlandı. Denetlenen bazı lokantaların köftesinde at eti ve işkembe, Ayvalık tostunda ise tek tırnaklı eti (at ve eşek) bulundu.

Bakanlık, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et, süt ürünleri, bal, zeytinyağı ve alkollü içeceğin bulunduğu 171 parti ürün ile içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen takviye edici gıda, çikolata ve kahvenin yer aldığı 40 parti ürünü kamuoyu ile paylaştı. Gıdaların içinde çıkan bazı maddeler şaşkınlık yarattı.

Denetlemeler sonucu Bursa’da “İbrahim Usta Dürüm” adlı işletmedeki dana eti olduğu iddia edilen köftede at eti, Ankara Yenimahalle’de Tosty markasını kullanan “Tostçum” adlı işletmede ise karışık tost ve Ayvalık tostunda tek tırnaklı eti (at ve eşek) bulundu.

Kebapta tavuk eti

İstanbul Esenyurt’taki Gözde Kasap’taki ‘dana eti’ incelendiğinde tek tırnaklı eti çıktı. Kartal’daki Şimşek Gıda eğitim şirketinin pişmiş dana kavurmasında da tek tırnaklı eti tespit edildi.

Bakanlık, Ankara Çankaya’daki YG Restaurant Gıda’nın (Konyalı Hacı Usta) dana - kuzu eti köftesinde kanatlı eti ve sakadat (mide) bulunduğunu açıkladı. Çankaya’daki Güldür Lokanta’nın köftesinde ise sakadat (mide) çıkarken Kavaklıdere’deki Mangal 1991’in beyti kebabında kanatlı etine rastlandı.

Zeytinyağında tohum yağı

Bazı işletmelerin köftesinde soya ve deri dokusu, bazı işletmelerin pide ve böreğinde sakadat (taşlık) tespit edildi. Afyonlu Bozok Et’in ve Kayserili Özmenoğlu Et’in dana sucuğunda da tükrük bezi (baş eti) çıktı. Beyoğlu’ndaki Baltazar’ın hamburger köfte harcının içinde de kanatlı eti ve sakadat (taşlık) tespiti yapıldı.

Sakarya’da kırmızı ette tek tırnaklı eti, Bayrampaşa’da üretilen İstko’daki sucukta da at eti bulundu. Köfte harcı ve sucuk gibi pek çok üründe de sakatat, deri, taşlık parçalarına rastlandı. İncelemeler, pek çok zeytinyağında da tohum yağı kullanıldığını gösterdi.

Suç duyurusunda bulunuldu

Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları, bakanlığın internet sitesinde açıklandı. Birinci grupta taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili toplam 171 parti ürün yer aldı. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 14 bin 649’ar lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. İkinci grupta ise laboratuvar analizleri sonucunda sağlığı tehlikeye düşürebilecek şekilde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 40 parti ürün açıklandı. Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak. Ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Yoğurtta jelatin

Bakanlık bazı yoğurtlarda jelatin ve bitkisel yağ, tulum peynirinde nişasta buldu. Bitkisel macun ve bitkisel gıda takviyelerinin içerisinde sıklıkla ilaç etkin maddesi “sildenafil”e rastlandığı bildirildi. Sahte balda fruktoz tespit edilirken, Kağıthanedeki bir şarküteride de metanol katkılı alkollü içki ele geçirildi. İncelemelere göre Kayserili Gülsan’ın tahininde de soya tespit edildi.

YORUMLAR 4
  • Kul 8 yıl önce Şikayet Et
    Yazık Allah islah etsin.. bunlar nasil insan ya. utanmazlar... iciniz vicdaniniz nasil el veriyor... Rabbim bunlarin ve bunlar gibilerin cezasini versin..
    Cevapla
  • akyurtlu 8 yıl önce Şikayet Et
    AKP iktidarının en başarısız olduğu bakanlık tarım bakanlığı o bakan bey yıllarca niye orda tutuldu anlamak zor
    Cevapla
  • insan evladi 8 yıl önce Şikayet Et
    ve bizde diyoruz ki , dualarimiz neden kabul olmuyor.midede haram olunca dua kabul olur mu hic.suc yetkililerde, sıkı denetleme ve onlemler getirilmeli
    Cevapla
  • selma 8 yıl önce Şikayet Et
    bakanlik caydirici cezalar vermedikce bu insanlarda da insaf vicdan iman olmadikca daha neler cikmazki
    Cevapla