2 haftanın en yüksek zirvesini gördü

Dolar FED'in bu yıl içinde faiz artıracağına yönelik beklentilerin güçlenmesiyle 2,6934 ile yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesini gördü

2 haftanın en yüksek zirvesini gördü
2 haftanın en yüksek zirvesini gördü
GİRİŞ 20.07.2015 17:22 GÜNCELLEME 20.07.2015 17:22

ABD Merkez Bankası (Fed) başkanı Janet Yellen'in geçen hafta, bu yıl içinde faiz artırımını kademeli olarak yapabileceklerine ilişkin açıklamaların ardından, faiz artırımına ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle küresel piyasalarda dolar değer kazanmaya başladı.

Ramazan Bayramı haftasında 2,6277 ile 26 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeyi gören dolar/TL, bugün 2,6590 seviyesinden başladığı güne Fed'in yakın gelecekte faiz artırımına gideceğine yönelik sinyallerin güçlenmesi ve Suruç'ta meydana gelen terör saldırısının da etkisiyle yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesi olan 2,6934'e kadar çıktı. Küresel piyasalarda değer kazanan dolar endeksi ise gün içinde 98,09 ile son 3 ayın zirvesine ulaştı.

Dolar/TL şu dakikalarda 2,6905'ten işlem görürken, güne 2,8726'dan başlayan ve gün içinde en yüksek 2,9215'i gören avro/TL ise 2,9165'ten alıcı buluyor.

Analistler, yurt dışında Fed'in faiz artırımına ilişkin açıklamaları, Yunanistan'daki ekonomik ve siyasi gelişmeler; yurt içinde ise koalisyon görüşmeleriyle ilgili haber akışı ve jeopolitik risklerin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını vurguluyor.

Teknik olarak 2,70 seviyesinin altındaki hareketlerde dolar/TL'nin tekrar 2,62 - 2,66 seviyelerine dönebileceğini ifade eden analistler, aksi durumda ise 2,72 seviyesinin direnç olarak takip edilebileceğini öngörüyor.

 "Dolar/TL 2,70 -2,74 aralığından geri dönebilir"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Fed'in bu yıl içerisinde faiz arttıracağına yönelik beklentilerin kuvvetlenmesiyle dolarda küresel anlamda yeniden güçlenme eğiliminin ortaya çıktığını ifade etti.

Avro Bölgesi'nde Yunanistan belirsizliği ortadan kalkınca doların, avro karşısında güç kazanmaya başladığını ve avro/dolar paritesinin 1,10 seviyesinin altına geldiğini belirten Yılmaz, aynı süreçte İran'a yönelik yaptırımlar konusunda uluslararası toplumun anlaşmaya varmasıyla petrol ve hammadde fiyatlarının gerilediğini bunun da doların güçlenme eğilimine destek verdiğini söyledi.

Bahsedilen konjonktürde Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmekte olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Ancak Avro karşısında ise güçlenme söz konusu. Türk lirasındaki gelişmeleri bu açıdan değerlendirmek doğru olacaktır. Sepet kur 8 Haziran günü ulaştığı 2,96 seviyesinden güçlenerek bayram öncesinde 2,76 seviyesine kadar çekildi. İç siyaset kaynaklı risk primindeki iyileşme sepet kuru desteklemişti. Hafta başında bu sefer jeopolitik gelişmelerin etkisiyle sepet kurun 2,80 seviyesini zorladığını takip ediyoruz. Dolar konjonktüründe sepet kurdaki hareket dolar/TL'nin 2,70 seviyesini denemesine neden olmakta. Zira kur oynaklığına baktığımızda 1 aylık oynaklığın 11,2 yani oldukça sakin bir seviyede olduğunu gözlemlemekteyiz. 8 Haziran günü oynaklık 19,1 seviyesine kadar çıkmıştı. Jeopolitik etkilerin azalmasıyla sepet kurun yeniden 2,80 seviyesinin altına güçlenebileceğini düşünüyoruz."

Dolar karşısında Türk lirası için 2,70 – 2,74 aralığının geçerliliğini korumakta olduğunu ifade eden Yılmaz, TL'nin belirttikleri aralıktan dönerek daha fazla değer kaybetmeyeceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA