Asgari ücret vaatlerine yabancılardan yorum

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, "Muhalefet partilerinin asgari ücreti artırma vaatleri iyi fikir değil" dedi.

Asgari ücret vaatlerine yabancılardan yorum
Asgari ücret vaatlerine yabancılardan yorum
GİRİŞ 29.05.2015 05:31 GÜNCELLEME 29.05.2015 05:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Seçimlere kısa süre kala muhalefet partilerinin vaatleri kamuoyu tarafından tartışılırken, söz konusu vaatler arasında yer alan asgari ücretlerin artırılması ön plana çıktı. Yabancı ekonomistler ise muhalefet partilerinin asgari ücreti artırma vaatlerinin iyi fikir olmadığını ve gerçekleşmesi halinde Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, muhalefet partilerinin asgari ücreti artırma vaatlerinin iyi fikir olmadığını belirtti. Türkiye'de asgari ücreti artırma çalışmalarının küçük adımlarla yapılması gerektiğini ifade eden Hungerland, bu tür çalışmaların makroekonomik durum dikkate alınarak yapılması halinde Türkiye ekonomisinin olumlu etkilenebileceğini kaydetti.

Asgari ücretin muhalefet partilerinin vaatleri doğrultusunda artırılması durumunda, iş piyasasında kısa vadede bozulmalar görülebileceğini dile getiren Hungerland, 1.500 TL gibi bir asgari ücret olması durumunda Türkiye'nin ürünlerini daha pahalıya ihraç edeceğini, Türkiye'den ürün satın alan Avrupa ülkelerinin tekstil gibi sektörlerde pazarlarını değiştirebileceğini kaydetti.

Artıştan Türkiye'deki sektörlerin rekabet gücünün olumsuz etkilenebileceğini belirten Hungerland, asgari ücreti normalden fazla artırmanın enflasyonu da tetikleyebileceğini ifade etti.

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de Türkiye ekonomisi için en gerekli şartlardan birinin düşük bütçe açığı olduğunu dile getirerek, mali parametreleri kötüleştirecek uygulamaların negatif etkilerinin olabileceğine işaret etti. Matys, asgari ücreti artırmanın Türkiye'nin borcunun finansman maliyetini de artırabileceğini vurguladı.

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise bu tür söylemlerin oy toplamak için verilen alışılagelmiş vaatler olduğunu belirterek, asgari ücretin artırılmasının Türkiye'nin büyümesini etkileyebileceğini, enflasyona dair endişelerin artabileceğini ifade etti.

YORUMLAR 1
  • sinan 8 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücretli çalışanların yaşamayada hakları yoktur, zaten yaşamıyorlar gerçek bu
    Cevapla