Çıldırtan mesaj ve maillere son iki hafta!

Elektronik ortamda 1 Mayıs'tan itibaren tertemiz bir sayfa açılıyor. Sayfayı kirletmeye kalkana artık af yok. Binlerce TL'lik cezalar yolda.

Çıldırtan mesaj ve maillere son iki hafta!
Çıldırtan mesaj ve maillere son iki hafta!
GİRİŞ 17.04.2015 10:40 GÜNCELLEME 17.04.2015 10:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Şu sıralar cep telefonlarınıza ya da e posta adreslerinize geçtiğimiz aylara oranla daha fazla istenmeyen mail ve mesaj geliyorsa şaşırmayın. Çünkü uzun zamandan beri şiddetle dert yakınılan mail ve mesaj bombardımanı nihayet tamamen sona eriyor.

1 MAYIS'TA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun" 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. Yeni yasa ile birlikte 50 bin TL'lere kadar varan cezalarda yolda...

FİRMALAR ATAĞA KALKTI

Ancak kanunun yürürlüğe girmesine 2 hafta kala bir çok firma da atağa kalkmış durumda. Günlük yollanan mesaj ve mail sayısını 2 katına çıkartan firmaların, yasa öncesi vatandaşı çıldırtan mail ve mesajlarını yasal zemine oturtmak için şimdiden onay alma gayreti içerisine girdikleri görülüyor. Uyanık firmaların son dakika hamleleri ile ilgili Haber7'ye konuşan, Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Hatice Saadet Kalyoncu ise ciddi bir uyarıda bulunuyor...

HER TÜRLÜ BİLGİYİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

1 Mayıs'ta hayata geçecek yasa ile birlikte hizmet sağlayıcıları artık tüketicilere her türlü bilgiyi verme yükümlülüğü altına girecek. Elektronik iletişim araçlarıyla yapılacak sözleşmelerle igilialıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgileri sunacak. Sözleşmeleri saklamalarına ve erişebilmelerine izin verecek. Oluşabilecek hatalarla ilgili her türlü teknik kolaylığı sunmasının yanı sıra mesleki davranış kurallarını da açıkca belirtecek.

ONAY ÖNCESİ BEDEL AÇIKCA BELİRTİLECEK

Elektronik ortamda verilecek siparişlerde onay ve ödeme öncesinde alıcıya ödeyeceği bedel açıkca belirtilecek. Hizmet sağlayıcı siparişi alıcının aldığını elektronik ortamda teyit etme zorunluluğu olacak ve ancak bu teyit sonrasında sipraiş işlemi gerçekleştirilmiş sayılacak.

HEDİYE VE İNDİRİMLERDE ŞÜPHEYE YER BIRAKILMAYACAK

Ticari iletişimi gerçekleştiren gerçek ya da tüzel kişininin bilgileri yasa ile birlikte artık açıkca sunulacak. Vatandaşı sıklıkla yanıltmak için kullanılan indirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların niteliği de açıkça belirtilecek ve bunlara katılımın ve faydalanmanın şartları ise açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde kolayca erişime açılacak.

MAİL VE SMS'LERE ONAY ZORUNLULUĞU

Yasanın çıkmasına zemin hazırlayan ve istisnasız herkesi çıldırtan istenmeyen mail ve mesajlar için artık önceden onay alınması zorunluluğu getirilecek. Söz konusu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınbilecek. Ancak burada bir noktaya dikkat. Onay vermeniz halinde temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin her türlü ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınması zorunluluğu bulunmuyor.

ESNAF İÇİN İZNE GEREK YOK!

Yasa bir kesime ise bu noktada istisna tanıyor. Firmalar sadece esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebiliyor.

ONAYA UYGUN İÇERİK ZORUNLULUĞU

Hizmet sağlayıcılarının tüketiciden onay aldıktan sonra da iş bitmiyor. Vatandaşa yollayacakları ticari elektronik iletilerin içeriğini alınan onaya uygun olarak yollamak zorunda olan hizmet sağlayıcıları kendisi ve iletinin amacı ile ilgili de tüm bilgileri belirtmek zorunda.

RET SONRASI 3 GÜN İÇİNDE İLETİLER DURDURULACAK

Yasa ile birlikte istenmeyen mail ve mesajlarda bulunamayan muhataplar ve yapılan iptallere rağmen iletilerin devam etmesinin de önüne geçiliyor. Alıcılar 1 Mayıs'tan itibaren diledikleri zaman gerekçe belirtmeksizin iletileri almaktan vazgeçebilecek. Bu talep üzerine ise hizmet sağlayıcıları ileti göndermeyi 3 gün içerisinde durduracak.

TOPLU SMS VE MAİL SATIŞINA FREN!

Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden hizmet sağlayıcıları sorumlu olacak. Kişisel veriler ilgili kişinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletilemeyecek ve başka amaçlarla kullanılamayacak. Sanal ortamda adeta sektör haline dönüştürülmüş olan toplu sms ve mail satışının da bu sayede önüne geçilecek.

ISRAR EDENE 50 BİN TL CEZA!

Gelelim herkes en çok merak ettiği cevaba... Peki söz konusu yasanın şartlarına uymayanlara ne gibi cezalar verilecek ve bu cezalar caydırıcı olacak mı?

Bu noktada yasa denetleme ve ceza verme yetkisini Gümrük ve Ticaret Bakanlığına veriyor. Kesilecek cezalara gelince yasanın ihlal edilen maddesine göre bin liradan 15 bin TL'ye kadar para cezaları verilebilecek. Yalnız istenmeyen iletilerde ısrarcı olunması halinde bu rakam 50 bin TL'ye kadar çıkabilecek.

VATANDAŞA UYARI!

Yasa öncesi konuyla ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Saadet Kalyoncu, kanunun geçici maddesi gereğince kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınan onayların geçerli olacağının altını çizerek vatandaşlara, 1 Mayıs yaklaştıkça atağa kalkan firmaların süslü sözlerle telafuz ettikleri hediye, indirim ve bilgilendirme başlıkları altındaki cümlelere kanmamaları ve hiçbir şekilde onay vermemeleri gerektiği noktasında uyarıda bulunuyor.

BAKANLIĞA DİLEKÇE YAZIN

Kalyoncu, verilen onayların ise yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte iptalini talep etmeleri bu isteklerine rağmen ileti almaya devam etmeleri halinde ise, tüketicilerin Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüğü’ne yazacakları bir dilekçeyle ilgili firmanın ceza almasını sağlayabileceklerini söylüyor.

kenan.biter@haber7.com

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • ibrahim subasi 8 yıl önce Şikayet Et
    ins kalkar biktim forexten ve bircogundan
    Cevapla
  • ccc haso ccc 8 yıl önce Şikayet Et
    bence şikayet etmezsen sonuç sıfır olur
    Cevapla
  • hafız 8 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir haber emeğinize yüreğinize sağlık.... İnşallah daha sıkı kanunlar gelir her isteyen firma ya da kişi tanıdığı tanımadığı herkese saçma sapan reklam mesajları gondermez....
    Cevapla
  • ben çözümü buldum 8 yıl önce Şikayet Et
    gmail kullanan birisi olarak söylüyorum filtre koydum istmediklerime otomatik olarak siliyor. hiç görümüyorum :D tabi gelmese daha güzel olur gelsede birşey değişmiyor
    Cevapla