Bakan Zeybekci'den büyük hedef

Dünyanın 2’nci büyük Ayakkabı ve Moda Fuarı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımı ile İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı.

Bakan Zeybekci'den büyük hedef
Bakan Zeybekci'den büyük hedef
GİRİŞ 15.04.2015 18:03 GÜNCELLEME 15.04.2015 18:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, piyasadaki kalifiye elaman ihtiyacından doğan sıkıntıların önüne geçilmesi için önemli adımlar atıldığını belirterek, “Hedefimiz Avrupa’nın ilk 3 büyük ekonomisinden birisi olması" dedi.

Bin 400 markaya ev sahipliği yapan fuar açılış programına Bakan Zeybekci’nin yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin ve çok sayıda firma sahibi katıldı.

“TÜRKİYE 12 YILDA DÜNYANIN 17’İNCİ BÜYÜK EKONOMİSİ OLDU”

Türkiye’nin son 12 yılda dünyanın 17’inci büyük ekonomisi olduğunu belirten Bakan Zeybekci, ”Türkiye 12 yılda 35 milyar dolardan  171 milyar dolara geldi.  Türkiye 12 yılda milli gelirini 230 milyar dolardan 820 milyar dolara getirdi. Türkiye bütün bunları gerçekleştirirken, sizlerin alın teri ve emeklerinizle gerçekleştirirken başkalarının modalarına, başkalarının tasarımlarına, başkalarının teknolojilerine, başkalarının pazarlama alanlarına, başkalarının dağıtım alanlarına tabii olarak Türkiye edilgen bir ekonomi olarak  fasoncu bir üretim anlayışıyla Türkiye bu başarıyı elde etti” dedi.

“2023 HEDEFİ AVRUPA’DA ÜÇÜNCÜ BÜYÜK EKONOMİ OLMAK”

Türkiye’nin 2023 hedeflerine değinen Zeybekci, ”Hedefimiz 2023. Hedefimiz 150 milyar dolar ihracattan 500 milyar dolara çıkmak. Hedefimiz 50 milyar dolarlık hizmet gelirinden, 150 milyar dolara çıkmak.  Hedefimiz ortalama 25 milyar dolarlık müteahhitlik kontratlarından 150 milyar dolarlık mücahitlik kontratlarına çıkmak. Hedefimiz Türkiye’nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden birisi olması. Hedefimiz Avrupa’nın  ilk 3 büyük ekonomisinden birisi olması.  Bunu nasıl gerçekleştireceğiz. Edilgen bir kurum olarak değil.  Başkalarının tasarladığı, başkalarının dağıtım kanallarının ayarladığı, başkalarının dizayn ettiği ayakkabıları üreterek değil.  Artık Türkiye olarak kendi modamızı, kendi dizaynımızı, kendi teknolojimizi, kendi bölgemizde hammadde ve enerjide kendi hakimiyetimizi kurarak 2023 hedeflerine ulaşabileceğiz” ifadelerini kullandı.

PİYASAYA YETİŞMİŞ ELEMAN YETİŞTİRİLECEK

Piyasadaki yetişmiş elaman sıkıntısına çözüm noktasında önemli adımlar atıldığını sözlerine ekleyen Bakan Zeybekci, ”Sizin en büyük şikayetlerinizden birisi neydi? Yetişmiş elaman değil miydi?  Usta elaman bulamıyoruz. Yetişmiş elaman bulamıyoruz  diyor muydunuz. Şimdi size şunu getirdik. İş başı eğitim, işyerinizde iş başı eğitim kapsamında işe aldığınız acemi elamana 6 ay boyunca asgari ücret olarak maaşı sigortası ve stopajının tamamını hükümet olarak biz ödüyoruz 6 ay boyunca” şeklinde konuştu.

Açılış kurdelesi kesen Bakan Zeybekci, sonrasında stantları ziyaret ederek firma sahipleriyle sohbet etti.

Ziyaret esnasında uğradığı bir mağazada kendisine ayakkabı hediye edilen Zeybekci  gazetecilerin nasıl ayakkabı tercih ediyorsunuz sorusuna yerli üretim ayakkabılarını tercih ettiğini söyleyerek yanıt verdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • saatçi 9 yıl önce Şikayet Et
    eleman falan bırakın bu işleride ilk önce eğitimi düzeltin.
    Cevapla
  • Niyazi 9 yıl önce Şikayet Et
    İşsizlik %10 lara vurmuş dolar 2.72 yi görmüş biz avrupa üçünsü olucaz yav hee he
    Cevapla