Bankalardan şimdi de 'tırtık' sürprizi

BDDK, bankaların müşterilerinden haklı olmayan nedenlerle ücret almasını yasakladı.

Bankalardan şimdi de 'tırtık' sürprizi
Bankalardan şimdi de 'tırtık' sürprizi
GİRİŞ 23.03.2015 09:21 GÜNCELLEME 23.03.2015 09:27
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Bazı bankalar geçen yıl çıkan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmeliğine karşın müşterilerinden çeşitli adlar altında para kesmeye devam ediyor. Bunun son örneği ise HYÜ, yani Hesap Yönetim Ücreti...   

Bazı bankalar, şube kârlılık hedefiyle, müşterilere telefon açıp, son ödeme tarihi yaklaşan ya da son ödeme tarihi yeni geçen kart ödemelerini hatırlatıp para kesmeye başladı. ‘Ödemeniz var’ ya da ‘Ödemeniz yaklaştı’ dedikten sonra kredi kartı ve bireysel kart müşterilerinden iletişim ücreti, yani telefon açma ücreti alınıyor. Alınan ücretler 50 ile 100 lira arasında.

Bilindiği gibi bankaların kredi masraf ve tahsilatlarını belirleme serbestliğine Kasım 2014’te sınırlama getirilmişti. Bu konudaki düzenleme, Resmi Gazete’nin 15 Kasım 2014 tarihli sayısında yayımlanmıştı. Buna göre bankalar kredilere uygulayacakları faiz oranı, getirisi dışındaki diğer masraf ve tahsilatları serbestçe belirleyemiyor. Ancak sektördeki bazı bankalar kendilerini bu yasal düzenlemelerin dışında tutarak, kanunun net bir şekilde yasakladığı şekilde faiz dışında da uygulamalar yaparak müşterilerinden haksız şekilde para kesmeye devam ediyor.

BHG gitti HYÜ geldi

Bireysel müşterilerin hesaplarından iletişim ücreti, istihbarat ücreti gibi adlar altında ücret kesiyorlar. Bazı bankaların kredili mevduat hesabı müşterilerine daha önce aldıkları BHG (bankacılık hizmet geliri) gazetemizin haberiyle tepki yaratmış BDDK tarafından yasaklanarak bu kesintileri yapan bankalar da sıkı takibe alınmışlardı.

Ancak bu kez de BHG yerine HYÜ (hesap yönetim ücreti) ortaya çıktı. Oysa yönetmelik bankaların şu uygulamada bulunmasını emrediyor:

Kullandırılan bireysel kredilerden (konut, Otomobil ve destek kredileri) ‘kredi tahsis ücreti’ dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı ücreti gibi adlar altında herhangi bir ücret tahsil edilmeyecek. Kredi tahsis ücreti de kullandırılan kredi anaparasının yüzde 0.5’ini (binde beş) geçemez.

Kredi tesisi sırasında ekspertiz, rehin gibi bankanın üçüncü partilere yaptırdığı işlemler dolayısıyla katlanmak durumunda kaldığı maliyetlerden doğan ücretlerin tahsiline devam edilecek.

YORUMLAR 12
  • Dolandırıcı AKBANK 9 yıl önce Şikayet Et
    Tuketici hakem heyeti 180 lira dosya masrafinin geri almasına karar verdi.15 gün sonra gittim parami almaya AK BANKA 183 lira hesap işletim ucretiniz olduğundan size para iadesi yapamayacağız dediler alaycı bir şekilde. O gorevli bayan değilde erkek olsaydı yumruğu suratına yyiyecekti.Alayci bir şekilde gulmesi beni sinir etti
    Cevapla
  • Yuh artık Tamamen soygun 9 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bankalara bi çözüm bulamadı. Milleti soyduklarını gören devlet nezaman dur diyecek bu soygunlara. Şuanda kimsenin kimseye güveni kalmadı .
    Cevapla
  • feridun 9 yıl önce Şikayet Et
    çözüm bulmak istediğini iddia eden kim ki? devlet de bu işten nemalanıyor.. yoksa bir haftada bankalarla ilgili tüm problemler çözülür.. ama çözülmek istenirse... kayıp kaçak bedeli, sadece internet için kullandığın telefonun bedeli, kdv, ödv, ikinci kademe ötv, verginin bergisi vs.... devlet olmak lazımmış var ya..
    Cevapla
  • ali riza 9 yıl önce Şikayet Et
    Benim faturaların otamaik ödememe simdi iptal ettirmek istiyorum benden 60 TL istediler
    Cevapla
  • Hmm 9 yıl önce Şikayet Et
    demek ki bir kampanyaya üye olmuşsun daha önce.
    Cevapla
  • akıllll 9 yıl önce Şikayet Et
    son 10 yılda 9 tane banka açıldı. Hayırlı olsun
    Cevapla
  • Ali 9 yıl önce Şikayet Et
    Faiz lobisine çalışan idareciler olduktan sonra başımızda daha çok banka açılır, daha çok faiz öderiz biz.
    Cevapla
  • Vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    Bankacılık, iletişim ve enerji sektörü? Kimse bir şey yapamıyor, AKP bile. Neden acaba?
    Cevapla
  • YAVUZ 9 yıl önce Şikayet Et
    bence bir şey yapmak istemediklerinden. onların kaç bankada kaç hesabında kaç parası var ondan bile haberleri yok. vaıtandaş gibi üç kuruşun hesabını yapacak siyasetçilere ihtiyacımız var. bizimkiler başka dünyanın insanları. akp'de kendi elitlerini oluşturdu nasıl olsa. muhalefet o kadar kötü ki önümüzde başka bir tercih kalmıyor.YİNE YENİDEN AKP
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle