TP kapasiteyi 4,3 milyar metreküpe çıkaracak

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, " Doğalgaz depolama kapasitesini 4,3 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

TP kapasiteyi 4,3 milyar metreküpe çıkaracak
TP kapasiteyi 4,3 milyar metreküpe çıkaracak
GİRİŞ 12.02.2015 12:00 GÜNCELLEME 12.02.2015 12:00

TP'nin ev sahipliğini yaptığı akşam yemeğinde Anadolu Ajansı Enerji Haberleri Editörlüğü'nü ağırlayan Şişman, şirketin projelerini değerlendirdi.

Şişman, var olan 2,66 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesini, Dünya Bankası'ndan sağlanacak Hazine garantili 1,2 milyar dolarlık kredi ile toplamda 4,3 milyar metreküpe yükselteceklerini belirtti. Şişman, 2020'de bitirilmesi planlanan projenin, var olan depolama alanlarından günlük 20 milyon metreküp olan geri üretim kapasitesini 75 milyon metreküpe çıkaracağını ifade etti.

Kapasite artışıyla, kış aylarında Türkiye'nin günlük 200 milyon metreküplere ulaşan doğalgaz ihtiyacının karşılanmasında önemli bir adım atılmış olacağını söyleyen Şişman, yasal düzenlemenin yıllık ihtiyacın yüzde 10'u kadar depolama kapasitesini zorunlu kılmasına rağmen bu rakamın yüzde 15'e çıkarılmasının Türkiye'yi rahatlatacağı kaydetti.

Şişman, yeni depolama tesisinin Trakya'da inşa edilmesinin planlandığı fakat TP'nin halihazırda kullanmadığı eski kuyuların da depolama için kullanılabileceğini dile getirdi.

Projenin TP için ciddi bir gelir kaynağı olacağına işaret eden Şişman, BOTAŞ'la yapılan anlaşma kapsamında depolanan gazın BOTAŞ'a 2023'e kadar satılmaya devam edeceğini söyledi.

- "Sismik araştırmalar sürüyor"

Şişman, Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisinin Kıbrıs açıklarındaki araştırma faaliyetlerini hükümetin talimatıyla yürütmediğini belirterek, bölgedeki çeşitli alanlarda daha önce de araştırma yaptıklarını hatırlattı.

Bölgede gerçekleştirilen doğalgaz keşiflerinin büyük miktarlarda olduğunu anımsatan Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Her şirket gibi bölgeye biz de ilgi duyduk. Bizim ruhsatlarımız sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) karasularında. Sadece KKTC'ye başvurduk. Onlar da bize ilgili ruhsat alanlarında çalışma izni verdiler. Potansiyel için bir şey söyleyemiyoruz çünkü sismik araştırmalar hala devam ediyor. Bunlar değerlendirilecek ve ondan sonra karar verilecek."

Şişman, Rum kesimi ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini, burada gerçekleşecek proje ve yatırımların Rumların da yararına olacağını vurgulayarak, "Ben Rumların yerinde olsam, tam tersine Türkiye'ye kucak açarım" diye konuştu.

TP'nin yatırım ve araştırma için gittiği bazı bölgelerde siyasi gerilimler yaşandığına dikkati çeken Şişman, "Buna rağmen Türkiye'nin geçmişinden getirdiği olumlu algının, Türk insanın o bölgelerde uzun ve orta vadeli çalışmalarına katkıda bulunuyor, bu milletin inanılmaz bir gücü var" dedi.

- TP'nin son 10 yılı

Şişman, TP'nin geçen 10 yılda yurtiçi ve yurtdışında 11 milyar dolar yatırım yaptığını vurgulayarak, bu yatırımlar sonucu da 19,7 milyar dolar getiri elde ettiğini, devlete ödenen miktarın ise vergiler dahil 6,7 milyar dolar olduğunu aktardı.

2014'te TP'nin 142 kuyu kazdığına ve 266 bin metrelik toplam sondaj rakamı ile şirketin 60 yıllık tarihindeki en uzun sondaj metrajının gerçekleştirildiğine dikkati çeken Şişman, 20 dolar civarlarında olan ortalama üretim maliyetlerinin Türkiye'nin birçok yerinde arama yapılmasını zorlaştırdığını dile getirdi.

Besim Şişman, son 10 yılda toplam petrol üretiminin 264 milyon varil olduğunu, üretimin iki katına çıkarılması için yurtiçi ve yurtdışı kuyu yatırımları gerçekleştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

KAYNAK: AA