Rekabet Kurumu: Medya stratejik ortağımız

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, medyanın, rekabet kültürünün geliştirilmesi sürecinde stratejik ortakları olduğunu belirtti.

Rekabet Kurumu: Medya stratejik ortağımız
Rekabet Kurumu: Medya stratejik ortağımız
GİRİŞ 09.02.2015 16:17 GÜNCELLEME 09.02.2015 16:17

"Medyanın Rekabet Kültürünün Geliştirilmesindeki Rolü" temalı Rekabet Mektubu, kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, imzasıyla yayımlanan mektupta, temaları ve muhatapları her yıl farklılaşsa da mektupların amaçlarının hep kurumsal etkinliklerini artırmak ve Türkiye'de rekabet kültürünün geliştirilmesine katkıda bulunmak, ilgili paydaşların rekabet olgusu ve rekabet hukukuna dair duyarlılıklarını yükseltmek olduğunu vurguladı.

Rekabetçi düzenin herkesin yararına olduğuna işaret eden Kaldırımcı, "Ülke kaynaklarının etkin kullanıldığı rekabetçi bir düzenin varlığı, toplumsal gelişmenin sağlanması ve refahın yaygınlaşması bakımından çağdaş bir zorunluluktur. Bu zorunluluğun olmazsa olmazları arasında, teşebbüs özgürlüğü kadar tüketicinin korunması da vardır" ifadesini kullandı. 

Demokratik toplumların vazgeçilmez parçası olan medyanın, siyasi otoriteden kamu kurumlarına ve özel teşebbüslere kadar, hayatın her alanında, bilgilendirme, yönlendirme ve eleştiri gücüne sahip olması nedeniyle sıklıkla "dördüncü güç" olarak nitelendirildiğine dikkati çeken Kaldırımcı, şunları kaydetti:

"Bu nitelik, medya kuruluşlarımıza diğer hiçbir sektörün sahip olmadığı özel bir sorumluluk da yüklemektedir. Kabul edilmelidir ki medya, bütün yönleri ile toplumun ve bireyin hayat kalitesinin yükselmesinde stratejik bir imkan veya unsurdur. Yazılı veya görsel nitelikli ya da sanal ortamdaki medya teşebbüslerinin rekabet hukuku, iş ahlakı, sosyal sorumluluk ve etkinlik bağlamında rekabetçi piyasa olgusuna yaklaşımları, toplumsal açıdan önemli sonuçlar doğurabilecektir. Ekonomik olduğu kadar sosyal ve siyasal alanda da başarılı olmanın belirleyici kıstasının liyakat olması ancak bu yöndeki adil ve rekabetçi bir iletişim ortamının anlayış ve zihniyetin varlığı ile mümkündür. Şüphesiz, bu toplumsal kabulün yeterliliği, varlığı ya da yokluğu toplumsal iletişimin etkinliği ile doğrudan ilişkilidir. Bu yönüyle medya, rekabet kültürünün geliştirilmesi sürecinde yalnızca önemli bir kurumsal paydaşımız değil, aynı zamanda diğer paydaşlarımıza ulaşma konusundaki yadsınamaz ve ikame edilemez rolü ile stratejik ortağımız konumundadır."

"Medyanın kitleleri etkileme gücü var"

Bu arada mektupta, adil ve rekabetçi bir ekonomik düzenin korunması ve geliştirilmesi görevinin tek bir kamu kurumunun kapasite ve gücünü fazlasıyla aştığı belirtilerek, bu alanda, doğrudan görevli olan Rekabet Kurumunun başarısının, başta siyasi irade veya hükümetlerin onay ve desteği olmak üzere, diğer kamu kurumları ve sivil toplum ile işbirliği ve iletişimin etkinliğine dayanacağı kaydedildi. 

Ancak bu tür bir işbirliği ve iletişimin tesisinde, medyanın rolünün göz ardı edilemeyeceğine işaret edilen mektupta, şu ifadelere yer verildi:

"Medya kuruluşlarımız, rekabeti içselleştirdikleri ölçüde kamusal politikaları rekabetçi bir perspektiften eleştirecek ve bir bakıma denetleyecek, aynı zamanda rekabet kültürünün geniş kitlelere yayılmasına da aracılık edebileceklerdir. Medya, başka hiçbir sektörün benzer ölçüde sahip olmadığı bir güce, kitleleri bilgilendirme, yönlendirme veya etkileme gücüne sahiptir. Bu nedenle, esasen bütün teşebbüslerin ortak sorumluluğu olan rekabet kurallarının özümsenmesi ve rekabet hukuku kurallarına uygun davranışlar içinde olmaları gerekliliği, özellikle medya açısından kritik faktördür."

Medyanın, yalnızca ekonomik alanda değil, sosyal hayatın her alanında rekabeti teşvik etmeye, bu konuda farkındalığı artırmaya, vatandaşları bilgilendirmeye yönelik her türlü yayınının, rekabet kültürünün toplumsallaşmasına stratejik bir katkı niteliğinde olduğu vurgulanan mektupta, tüketicilerin günlük hayatını etkileyen, temel mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasıyla sonuçlanan ciddi rekabet ihlallerine kamuoyunun dikkatinin çekilmesi bakımından da medyanın çok önemli rol üstlenebileceği belirtildi.

KAYNAK: AA