Ekonomik güven endeksi azaldı

TÜİK, aylık olarak yayımlamaya başladığı ekonomik güven endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalarak 88,39 değerine düştü.

Ekonomik güven endeksi azaldı
Ekonomik güven endeksi azaldı
GİRİŞ 29.01.2015 10:54 GÜNCELLEME 29.01.2015 10:54

TÜİK, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik durumuna ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksini aylık olarak yayımlamaya başladı.

Buna göre, ekonomik güven endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalarak 88,39 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki azalma, tüketici, imalat sanayi (reel kesim), perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Söz konusu endeksler bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 0,1, yüzde 1,5, yüzde 2,7 ve yüzde 1 azalırken hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,1 arttı.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanıyor.

Endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

- İlk kez yayımlandı

Bu ay ilk kez yayımlanmaya başlanan ekonomik güven endeksi, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor. Güven göstergeleri, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik durumla ilgili aylık mevcut durum değerlendirmeleri ve geleceğe dair beklentilerini ölçen aylık eğilim araştırmaları sonuçlarından hesaplanıyor. Avrupa Birliğine uyumlu tüketici güven endeksi serisi 2012 yılından itibaren mevcut olduğu için söz konusu yıldan itibaren aylık olarak verildi.

Endeks, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından bir öncü gösterge olarak da kullanılıyor.

KAYNAK: AA