Altın bozdurmaya çalışan neye uğradığını şaşırdı

Kuyumcular Odası’nda 'Kuyumcular altın almıyor' şikayeti...

Altın bozdurmaya çalışan neye uğradığını şaşırdı
Altın bozdurmaya çalışan neye uğradığını şaşırdı
GİRİŞ 27.01.2015 12:13 GÜNCELLEME 27.01.2015 12:14
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altın fiyatlarındaki artışı değerlendirmek isteyenlerin satmak istediği altınları, meslektaşlarının almadığına dair çok sayıda şikayet geldiğini söyledi.

Yeni yıl ile birlikte tırmanışa geçen altın fiyatlarını değerlendiren Oda Başkanı Oğuz Başman, altın fiyatlarında beklenenin üzerinde bir artış olduğunu ve esnafın buna hazırlıksız yakalandığını anlattı. Başman, altın fiyatlarının yükselmesini değerlendirmek isteyenlerin satışa yöneldiğini ancak kendilerine kuyumcuların altın almadığı yönünde çok sayıda şikayet geldiğini açıkladı.

Esnafa ’altın alın’ diyemeyeceklerini ifade eden Başman, şöyle dedi: "Esnafın burada yapabileceği bir şey yok. Bize gelen vatandaşlar ’Altın satacağım kimse almıyor, müdahale edin, uyarın’ diyor. Bu uyarıyla olacak bir şey değil. İşin temelinde yatan şey paradır. Esnafın altın alabilmesi için önce satabilmesi gerek. Halktan yana alış yok satış talebi çok fazla. Biz oda olarak ’Altın alın’ diyemeyiz."

"SATACAK ALTIN BULAMAZDIK"

Bu durumun ancak ticaretle çözülebileceğini kaydeden Başman, şöyle dedi:

"2013 yılında altının gramı 2 ay içerisinde 107 liradan 88 liraya geriledi. O zaman vatandaşlar altın almak için kuyumculara akın etti. Elimizde altın bitmişti, vatandaşa satacak altın bulamazdık. Adana burması istiyorlardı bekletiyorduk. Parayı alıp ancak 2-3 gün sonra siparişi teslim ediyorduk. Satın alacak altın bulamıyorduk. Altın borsası yurt dışından altın ithalatı yapmak istiyordu. Türkiye kotasını aştığı için altın gelmiyordu. Şimdi de para yok, altın çok. Bunun bir çözümü yok. Bunun çözümü olabilmesi için ancak ticaretin olması gerekir. Gerçek bir alışverişin olması lazım. Bizim de Kuyumcular Odası olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Biz burada oturup para basamayız ki esnafa dağıtalım. Ya da çıkıp bankalara ’kredi verin’ diyemeyiz. Vatandaşa katkımız olsun diye aldık diyelim. 5-10 kilo aldığımızı varsayarsak satamadığımız o altını ne yapacağız? Bugünler geçecek ya fiyatlar tekrar gerileyecek ya da mevcut fiyatı koruyacak. Şuanda ortalık toz Duman, tünelin ucu görünmüyor. Daha da artacağı söyleniyor. Umarım bu gerçekleşmez."

YORUMLAR 28
  • isa 9 yıl önce Şikayet Et
    Bunun adı mızıkcılık hem bankarın bu işi yapmasını kızacan hemde milletin talebine cevap vermiyecen işine geldiği gibi hareket edecen sanki millet kuyumcuları mutlu etmek için var sonra küçük esnaf yok oluyor muhabbeti herkes hak ettiğini yaşar
    Cevapla
  • mesele başka 9 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat daha da yukselecegini bilseler almazlar mi?
    Cevapla
  • atakan 9 yıl önce Şikayet Et
    açgözlüler. en düşük fiyattan alırken alıyordunuz ..
    Cevapla
  • zekha kol 9 yıl önce Şikayet Et
    bu almadıkları altın sattıkları altın değilmi satığını almıyosa kapatıp tezgahı başka bir iş yapsın satarken kazan alırken kazan keyfi almıyom de taksiciler gibi bunlarda
    Cevapla
  • Jack Amca 9 yıl önce Şikayet Et
    Kimse kusura bakmasın ama kuyumcusundan pirincine taş koyup satan bakkalına kadar Allah korkusu olmayan insanlara dönüştük. Batsın böyle esnaflar. Bu işi sadece bankalar yapsın. Altın alışverişinin tek amacı kuyumcuyu zengin etmek mi? Canı cehenneme böyle ahlaksızlığın ve hırsızlığın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle