Ban: Terör kaybettikçe, Türkiye kazanıyor!

DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, çözüm süreci ve terörün yarattığı tahribatı ekonomik boyutuyla değerlendirdi.

Ban: Terör kaybettikçe, Türkiye kazanıyor!
Ban: Terör kaybettikçe, Türkiye kazanıyor!
GİRİŞ 05.01.2015 11:30 GÜNCELLEME 05.01.2015 11:30

Ban; “Düşük yoğunluklu çatışma ya da terörle mücadele çok zor bir iştir,  manen ve maddeten fena yıpratır.”dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİYLE BİRLİKTE TERÖR GİTTİKÇE GERİLİYOR"

Çözüm sürecinin türlü şer odaklarının engelleme çabalarına rağmen yürüdüğünü, terörün tahribatının da bu yürüyüşe uygun olarak azaldığının altını çizen Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban; “PKK terör örgütü ile uğraşmakla geçen 30 yılı aşkın süreçte onbinlerce vatandaşımızı kaybettik, dengelerimiz bozuldu, ülke olarak hak ettiğimiz yerin çok gerisinde kaldık, doğumuz ile batımız ‘her bakımdan’ birbirinden kopma noktasına geldi. Neyse ki…Her türlü rağmen neyse ki, son yıllarda kötüye gidişi durdurmayı başardık.”şeklinde konuştu.

"TERÖRÜN DOĞRUDAN VE DOLAYLI MALİYETLERİ"

Terörle mücadele sürecinin ekonomik maliyeti konusunda bilgiler veren Ban, iki tür ekonomik maliyetin olduğuna değinerek; “Doğrudan ekonomik maliyetler, terör olmasaydı toplumun katlanmak durumunda kalmayacağı maliyetlerdir. Dolaylı maliyetler ise doğrudan maliyetlerin yatırıma dönüştürülmesi durumunda ekonomiye sağlanacak olan muhtemel fayda olarak ifade edilmektedir.

Terörün yol açtığı savunma harcamalarındaki sapmaları dikkate alarak yaptığımız hesaplamalarda, terör ile mücadele sürecindeki doğrudan maliyetlerin 550-600 milyar, toplam maliyetlerin ise 1 trilyon doların üzerinde olduğu ortaya konulmuştur. Toplam maliyetler ile doğrudan maliyetler arasındaki fark da, paraları terörle mücadele harcamak yerine yatırımlara yönlendirmemiz halinde  halkımızın sağlayacağı kazanımları ifade eder.”dedi.

"NORMALLEŞME SÜRECİNDE YARALAR SARILIYOR"

“Neyse ki”  normalleşme sürecinde yaraların sarıldığını söyleyen Ban;  “Son olarak Cizre’de yaşananların gözlerden kaçırdığı gerçekleri fark etmek gerek. Terör belâsının doğrudan vurduğu Güneydoğu Anadolu bölgemiz bu süreçte büyük kazanımlar elde etti. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) eylem planı çerçevesinde üretim faaliyetlerine büyük destek verildi.

Bu sayede bölgeden yapılan ihracatta büyük artış yaşandı. Bundan 15 yıl önce toplam ihracatın sadece %1,81’i bölgeden yapılıyordu, bu oran 2010’da %4,55’e, 2013 sonunda ise %5,85’e yükseldi. Aynı şekilde, 2000 yılında 503 milyon dolar seviyesinde olan bölge ihracatının 2010 yılında 5,1 milyar dolara, 2013 yılı sonunda ise 8,8 milyar dolara yükselmiş olması, ekonomik faaliyetler açısından bölgedeki gelişimi gözler önüne sermektedir.”dedi.

"KLASİK YÖNTEMLERİN ÖTESİNE GEÇEN USTALIKLI STRATEJİLER"

Prof.Dr. Ünsal Ban, yaşanan gelişmeleri bölge insanının gördüğünü, her türlü “karartma” çabasına rağmen olan biteni fark ettiğini belirterek; “Terörle mücadelenin ‘klâsik’ yöntemlerinin ötesine geçen ve ustalıklı stratejiyle terörün tahribatını azaltan AK Parti, 2015 genel seçimlerinden sonra etkisi daha da belirgin bir şekilde hissedilecek çok büyük atılımların mimarı olmuştur. Elde edilen bu başarının hem ülkemize hem de Güneydoğu Anadolu bölgemize sağladığı/sağlayacağı ekonomik faydaların da ciddi boyutlarda olduğu ortadadır. Bu faydaları önümüzdeki yıllarda çok daha fazla hissedeceğiz.”diye konuştu. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL