Gelir testi yaptırın devlete borcunuzu sildirin

Gelir testi yaptırmayan 5 milyonu aşkın sigortalı için biriken borçlarından kurtulmak için verilen süre 31 Mart'ta doluyor.

Gelir testi yaptırın devlete borcunuzu sildirin
Gelir testi yaptırın devlete borcunuzu sildirin
GİRİŞ 02.01.2015 08:56 GÜNCELLEME 02.01.2015 09:03
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

2015 yılı, sosyal güvenlik ve çalışma hayatı açısından bazı yenilikleri de beraberinde getiriyor. Meclis'in yazın 3 ay süreyle çalışarak çıkardığı torba yasada sosyal güvenliğe ilişkin yapılan düzenlemelerin birçoğu bu sene hayata geçecek. 

Gelir testini yaptırmadığı için en yüksek prim rakamı üzerinden SGK'ya borçlu duruma düşen kişi sayısı 5 milyon 300 bini aşıyor. Bunların SGK'ya borcu ise 9 milyar lirayı buluyor. Torba yasayla, gelir testi yaptırmamış kişiler için altı aylık bir süre tanındı. Bu süre 31 Mart 2015 tarihinde dolacak.

TEBLİGATI BEKLEMEYİN

Yeni bir mağduriyet yaşanmaması için, bu tarihe kadar bulunduğunuz yerleşim yerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi başvurusu yaptırmanız gerekiyor. Gelir testi yaptırmamış olanların bir kısmına tebligat yapıldı, dolayısıyla onlar en azından borçlu olduklarını biliyorlar. Bir kısmına ise hiç tebligat yapılmadığı için henüz borçlu olduklarını da bilmiyorlar. O nedenle, tebligat yapılmasını beklemeden gelir testi için başvurmak gerekiyor.

GELİR 400 TL'DEN AZ İSE BORÇ YOK

Gelir testi yaptırmamış olanlara, bugünkü asgari ücret üzerinden aylık 288 lira prim borcu çıkartıldı. Yükümlülüğü 2012 yılında başlayanların ödemeleri gereken borç miktarı şu an 8 bin lirayı aştı. Eğer yapılacak testte aile içerisindeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden, yani 400 liradan az ise prim borcu doğmayacak. Primleri devlet karşılayacak.

Gelir testi yaptırmamış olanların geriye doğru 2012 yılına kadar olan borçları da test sonucuna göre güncellenecek. Örneğin, kişi başına geliri asgari ücretin altında olanlar için 2012 yılından bu yana aylık 48 lira üzerinden borç hesaplaması yapılacak. Gelir testi sonrası hesaplanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının ödenmesine ise nisan ayından itibaren başlanacak. Ödemeler peşin olabileceği gibi 36 aya kadar vadeli olarak da yapılabilecek.

YORUMLAR 10
  • aaa 9 yıl önce Şikayet Et
    zorla borçlandırdı zorla sildiriyor. dünyanın en saçma kanunları ile en saçma ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.
    Cevapla
  • parası olmayana tedavi yok! 9 yıl önce Şikayet Et
    "parası olmayana tedavi yok" deseler daha yüreklice olurdu. belki test yaptırmak istemiyorum. bir hanedeki tüm çalışanların aldığı maaş üzerinden işlem yapılıyor. bu yasa, dünyanın en saçma yasasıdır.
    Cevapla
  • İşsizim 9 yıl önce Şikayet Et
    1 seneye yakındır işsizim geçenlerde gittim sorgulattım 3.5 milyar bana borç çıkartmışlar. Cebimbe 5 kuruş param yok bu parayı benim ödememi nasıl bekliyor bu devlet ?
    Cevapla
  • muratt 9 yıl önce Şikayet Et
    bu sgk prim borçlarına sinirlenenleri anlamak mümkün değil... neymiş nasıl her ay sigorta primi yatıracağız? her ay sigaraya 100-200 tl para veriyliyor her ay cep telefonu için 30 -40 tl veriliyor evdeki interrnet için 40-50 tl veriliyor taksitle gereksiz masraflara 1000 lerce tl veriliyor ama iş sağlığını korumak olası sağlık sorunlarından kurtulmak olunca her ay nasıl para verelim diye ağlıyorlar..prim borcu da 45 tl ile 300 tl arası(gelir durumuna göre)
    Cevapla
  • hakkında bişey bilmiyorsun 9 yıl önce Şikayet Et
    gss primi almadığın sağlık hizmeti için kesilir borcun tahakkuk ettiği aydan itibaren sağlık hizmeti alamazsın ve sağlık hizmeti almadığın süre içinde borcun her ay tahakkuk eder bununlada kalmaz faiz ödersin işsizsen kendi gelirin veya gelirsizliğinden sorumlu değilsin babanın cebine 3 5 kuruş para giriyorsa ödeyeceğin rakamı babanın maaşıda etkiler , bugün tuzun kuru ama ilerde anlarsın şimdi çeşmen akıyorsa . sigara kullanmıyorum işsizim internetim de olmasın mı senin dediğin o bin tl lik boş rakamları ben göremedim neyin mücadelesini verdiğini de anlamış değilim madalya almaya hevesliysen muhatabın olarak ben sana vereyim bi madalya
    Cevapla
  • gss zulmünü durdurun 9 yıl önce Şikayet Et
    bu hükümet genel sağlık sigortası adı altında milleti haraca bağlamıştır ey vatandaş körü körüne hükümetinizde övünmeyin zafeer sarhoşluğu onların yol arkadaşı olan sizleri parya konumuna düşürmelerine sebep oluyor oyunuzu kime vereceğinize karışmam ama yanlış politikaları görün ve itiraz edin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle