Tüketiciler Derneği'nden fiyat uyarısı

Tüketiciler Derneği'nden vatandaşa alışveriş yaparken "Marketlerin raf ile kasa fiyatlarını kontrol edin" uyarısı geldi.

Tüketiciler Derneği'nden fiyat uyarısı
Tüketiciler Derneği'nden fiyat uyarısı
GİRİŞ 30.12.2014 11:26 GÜNCELLEME 30.12.2014 11:26

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, vatandaşların, satın aldıkları ürünlerin ödemesini yaparken raf ve kasadaki fiyatların birbirleriyle uyumlu olmasına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının üzerine, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dahil satış ve birim fiyatlarını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulmasının yasal zorunluluk olduğunu anlattı.

Etiket konulması mümkün olmayan hallerde ise aynı bilgileri kapsayan listelerin kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde uygun yerlere asılması gerektiğini vurgulayan Küçük, şöyle devam etti:

"İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinin de gösterilmesi gerekmektedir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir. İndirimin miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli satış fiyatından bir önceki satış fiyatı esas alınır. Fiyat indirimine giren mal veya hizmetin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, indirimli satış fiyatının, malın veya hizmetin indirim öncesi satış fiyatıyla birlikte ve aynı büyüklükte gösterilmesi zorunludur."

- Kredi kartıyla ödemeler

Küçük, kasalarda ödeme sırasında dikkat edilmesi gerekenlere de değindi.

Tüketicilere bu konuda uyarılarda bulunan Küçük, şunları kaydetti:

"Satın alınan ürünlerin kasada ödemesi yapılırken raf ya da etiket fiyatıyla kasadaki fiyatının birbiriyle uyumlu olup olmadığı iyi kontrol edilmelidir. Reklamlarda duyurulan fiyatlarla etiket fiyatlarının uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yürürlükteki Fiyat Etiketi Yönetmeliği hükümleri gereğince etiket fiyatı ya da reklamlarda ilan edilen fiyatın kasa fiyatından farklı olması halinde, hangi fiyat tüketici lehine ise o fiyat işletmeler tarafından uygulanmak zorundadır. Kredi kartıyla ödeme yapılması durumunda da tahsil edilen miktarın, ürün ya da toplam alışveriş bedeliyle uyumlu olup olmadığına bakılmalıdır. Kredi kartından hatalı tahsil edilen tutarın sonradan fark edilmesi halinde alışveriş sonrası alınan fatura ya da fiş ve kredi kartı slipiyle alışveriş yapılan işletmeye itiraz edilmeli ya da bankayla irtibata geçilerek itiraz yapılmalıdır."

KAYNAK: AA