Büyük vurgun ortaya çıktı

Limon fiyatlarında yaz aylarında yaşanan artışın üretimden kaynaklanmadığı TÜİK’in verileriyle ortaya çıktı.

Büyük vurgun ortaya çıktı
Büyük vurgun ortaya çıktı
GİRİŞ 26.12.2014 08:54 GÜNCELLEME 26.12.2014 09:03
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

2014’ün üçüncü çeyreğinde Türkiye’de bu yıl hem enflasyonun yüksek çıkmasına, hem de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) özellikle son çeyrekte düşük çıkmasına yol açan kuraklık, başta buğday, arpa, mercimek olmak üzere tahıl ve baklagil üretimini yüzde 20’lere varan oranlarda azalttı. Buğday üretimi 2008 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Kilosu 12 liraya çıkan limonda üretim düşüşü olmadığı ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2014’te buğday üretimi önceki yıla göre yüzde 13.8 azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi yüzde 20.3 azalarak 6.3 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 7.8 azalarak 830 bin ton, dane mısır üretimi ise yüzde 0.8 artarak 6 milyon ton oldu. Bu yılki buğday üretimi, 2008 yılındaki 17.8 milyon tonluk üretimden bu yana en düşük rakamı oluşturdu. Meyve ürünlerinde de geçen yıla göre yüzde 6.2 oranında düşüş yaşandı.

LİMONDAKİ SPEKÜLASYON KANITLANDI

Limon fiyatlarında yaz aylarında yaşanan artışın üretimden kaynaklanmadığı da TÜİK’in verileriyle ortaya çıktı. Limon fiyatının markette 12 lirayı bulmasına neden olacak bir üretim düşüşü olmadığı, üretimin önceki yılla aynı seviyelerde olduğu görüldü. 2013’te 726 bin ton olan limon üretimi, 2014’te de 725 bin ton oldu.

KAYNAK: HABERTURK
YORUMLAR 7
  • AHISKALI 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu işte limon sektörünü elinde bulunduran paralel yapının izi sürülmeli arkadaşlar.
    Cevapla
  • Abdullah 9 yıl önce Şikayet Et
    Spekülatör/ler kim ya da kimlerse "uygun" cevap vermek lazım...
    Cevapla
  • MUHARREM 9 yıl önce Şikayet Et
    Yani Şu Demek mi Oluyor ? Büyük Toplayıcılar Tüm Ürünleri Toplayıp Pazarda Ürün Sıkıntısı Yaşatıp Fiyatların Yukarı Çıkmasına Neden Olmuştur.Bu Mudur Bunun Türkçesi
    Cevapla
  • abdullah 9 yıl önce Şikayet Et
    evet,aynı durum geçen yıl pateteste de yaşanmıştı.
    Cevapla
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    vurguncu kim?
    Cevapla
  • süleyman s. 9 yıl önce Şikayet Et
    Limon yaz aylarında üretilmez. Soğuk hava depolarında bekletilen ürünler piyasaya sürülür. Limon'da üretici kazanmıyor arkadaşlar. Şuanda Mersin'e yolu düşen varsa çiftçiden 90 Kuruş'a 1 kilo limon alabilir. Üreten kazanmıyor. Satan kazanıyor. Limon'a el atılması gerek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle