Doğalgaz için verilen 1 lirayı geri alabilirsiniz

Doğalgaz alırken PTT şubesine ödenen 1 liralık işlem ücretinin iade edilmesi için tüketici hakem heyetine başvuruda bulunulabilir.

Doğalgaz için verilen 1 lirayı geri alabilirsiniz
Doğalgaz için verilen 1 lirayı geri alabilirsiniz
GİRİŞ 23.12.2014 11:15 GÜNCELLEME 23.12.2014 11:15

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, doğalgaz alınırken PTT şubesine ödenen 1 liralık işlem ücretinin iade edilmesi için tüketici hakem heyetine başvuruda bulunulabileceğini bildirdi.

Çakar'ın yaptığı açıklamaya göre, PTT'de doğalgaz satışı karşılığında tüketicilerden alınan 1 liralık işlem ücretinin iade edilmesi konusunda Sincan Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği kararın iptali için açılan dava, Ankara Batı 3.Tüketici Mahkemesi tarafından reddedildi.

Ankara Batı 3.Tüketici Mahkemesi'nin konuya ilişkin kararında şu ifadelere yer verildi:

"Tüketici lehine karar veren tüketici hakem heyetinin kararına itiraz eden PTT, Başkent Doğalgaz AŞ'nin bayisi durumundadır. Bayi durumunda olan davacı PTT ile Başkent Doğalgaz AŞ arasındaki hukuki ilişki, davalı olan tüketici dışında bir işlemdir ve tüketici yönünden bir bağlayıcılığı da olmadığı açıktır. Öte yandan, yüksek yargı kararlarında da değinildiği gibi, satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birinin tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir."

Söz konusu mahkemenin, bu gerekçelerle, Sincan Tüketici Hakem Heyeti kararına PTT'nin yaptığı itirazı reddettiğini belirterek, "Tüketicilere çağrıda bulunuyoruz, derneğimizin web sayfasından Ankara Batı 3.Tüketici Mahkemesi kararını indirip örnek göstererek ikamet ettiğiniz yerdeki tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilir ve PTT şubesine ödemiş olduğunuz 1 liranın iade edilmesi konusunda karar alınmasını isteyebilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA