Ban: Enerjide üst akılın oyunu!

DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, enerji alanında yaşananlar konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Ban: Enerjide üst akılın oyunu!
Ban: Enerjide üst akılın oyunu!
GİRİŞ 28.11.2014 11:51 GÜNCELLEME 28.11.2014 11:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ban; “Türkiye hangi alanda ‘özgürleşmeye’ çalışsa, ‘zincirlerinden’ hangisini kırma gayretinde olsa, ‘üst akıl’ bir anda devreye giriyor. Elinin altındaki ‘dâhili ve hârici bedhahları’ kullanarak engelini koyuyor. Bu durum enerji alanında da böyle; bağımlılığımızın azalmasını temin için adımlar atmaya çalışırken, önümüze dizilen ‘takozlarla’ uğraşmak mecburiyetinde bırakılıyoruz.”dedi.

"KÖMÜRDE ÜRETİM ARTIŞI ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR"

Proje bölgesi neresi olursa olsun yoğun itiraz kampanyaları gerçekleştiriliyor diyen Prof.Dr. Ünsal Ban; birincil enerji kaynağı olan “kömür”deki üretim artışının engellenmesi için bin türlü film çevrildiğini söyledi. Ban; “Kömürün temiz enerji kaynağı olmamasından girip, ülkemizdeki kömür kullanımının dünya ortalamasının üzerinde olmasından çıkmalarının sebebi belli. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız’ın ‘Mahallenin delisi biz miyiz?’ sorusu mânidar... “diye konuştu.

Ban, Sayın Yıldız’ın sözlerini aktararak: “Almanya kömürden elektrik üretim oranını yüzde 51’e çıkartma kararı aldı. Biz kömür santralinin yapılıp yapılmamasını tartışıyoruz. O zaman şöyle derler: Mahallenin delisi biz miyiz arkadaşlar?”dedi.

"KÖMÜR ‘BİRİNCİL’ ENERJİ KAYNAĞI"

Türkiye’nin kömürde alması gereken mesafeler olduğunu söyleyen Ban;  “Öyle ki, Türkiye’deki kömür santrallerinin toplam kurulu güçteki payı %25 iken dünya genelindeki elektrik üretiminin %41’i kömürle yapılıyor. Gelişmekte olan ülkelerden birkaçına elektrik üretimindeki kömür payı açısından bakacak olursak: Güney Afrika’da %93, Polonya’da %87, Çin’de %79 ve Hindistan’da % 68’lik oranlar söz konusu... Gelişmiş ülkelerden Avustralya %78, ABD %45, Almanya % 43 ve Hollanda %42 oranında kömürden istifade ediyor elektrik üretimlerinde. Bakanımız Sayın Taner Yıldız’ın da ifade ettikleri üzere, Almanya bu  %43’lük oranı %51’e çıkartmaya karar vermiş durumda.”şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE KÖMÜRÜ GÖRMEZDEN GELEMEZ"

Doğalgaz, petrol gibi doğal kaynaklar açısından zengin bir ülke olmasak da, elektrik üretiminde kullanabileceğimiz düşük vasıflı kömür yataklarına sahip olduğumuzu belirten Ban; “Dünya ölçeğinde yıllık kömür tüketimi 7 milyar ton. Bu 7 milyar tonun 3,5 milyar tonunu sadece Çin tek başına harcıyor. Türkiye’de yıllık tüketim 106 milyon ton. Kömür tüketimimiz Çin’in 35’te, dünyanın 70’te biri kadar. Bahsi geçen bu kömür yataklarının da toplamda 120 milyar kWh/yıl potansiyele sahip olduğu biliniyor. Bu kapsamda, kalorisi düşük olduğu için farklı bir alanda kullanılamayan kömürlerin santrallerde elektrik üretimi için kullanılması halinde üretilecek elektriğin maliyetinin çok düşük olacağını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.”dedi.

"ENERJİ ALANINDAKİ BAĞIMLILIĞIMIZIN AZALMASI İÇİN ‘KÖMÜR’ ŞART"

İlerleyen yıllarda ortaya çıkacak olan enerji ihtiyacının karşılanması ve enerji alanındaki bağımlılığın azalması için yerli kaynak olan linyit kömürü ile gerçekleştirilecek elektrik üretiminin artırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Ban; “Ülkemizde elektrik talebi her yıl ortalama %7-8 seviyelerinde artarken, bu talebin karşılanabilmesi için yılda 34 bin megavatlık elektrik üretim santralleri kurulması gerekiyor. Sonuç olarak, yerli kaynakların üretime kazandırılması ile ülkemiz açısından istihdam, bölgesel kalkınma, arz güvenliği, ödemeler dengesi vb. alanlarda olumlu etkiler ortaya çıkacaktır. Elektrik üretiminin %25,4’ünü karşıladığımız “birincil kaynak kömür” üzerinde oynanan oyunlar, enerji alanındaki bağımlılığımızın devam etmesini isteyenlerin işleridir. Uyanık olalım!..”dedi.

YORUMLAR 1
  • zamansız 9 yıl önce Şikayet Et
    evet gereklide 12 yıllık iktidar olan akp en önemli konularda 1 arpa boyu yol alamamıştır ! ! Bunlardan biride kömür santrallerinin yapımıdır ! ! her nedense 30 ülkeyle görüşme oldu bazılarıyla anlaşma bile imzalandı kömür santralleri yapma aşamasına gelince ülkeler birden projeden vazgeçiyor ! ! bu üst akıl denen şey devamlı oyunlar çeviriyor ve ne yazıkki akp bu oyunları anlayıpta cevap verecek akıl seviyesinde değil ! ! ! trene bakar gibi duruyor sineye çekiyor ve seyrediyor ! !
    Cevapla