Hisarcıklıoğlu'ndan AB elçilerine çağrı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye AB katılım sürecinin başarısı için, cesur siyasilerin liderliğine ve rehberliğine ihtiyaç var” dedi.

Hisarcıklıoğlu'ndan AB elçilerine çağrı
Hisarcıklıoğlu'ndan AB elçilerine çağrı
GİRİŞ 25.11.2014 16:57 GÜNCELLEME 25.11.2014 16:57

Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı Nezdinde İtalya Büyükelçiliği, İktisadi Kalkınma Vakfı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği; TOBB Binasında, Çalışma Kahvaltısı düzenledi. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, bu sabah, Türkiye-AB ilişkilerinin mevcut durumu, ilişkileri iyileştirme ve derinleştirme konularında görüş alış verişinde bulunmak, sohbet etmek istediklerini belirterek “Biz iş dünyası olarak, birleşik bir Avrupa’nın, kıtamızda barış ve güvenliği sürdürmenin en güvenilir aracı olduğuna inanıyoruz. Biz iş dünyası olarak, birleşik bir Avrupa’nın, küreselleşme baskısıyla baş etmenin en güvenilir aracı olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı.

Bu gerçeğin tüm ülkeler için geçerli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
  “ 21'inci yüzyılın getirdiği sorunlarla hiçbir ülke tek başına baş etme gücüne sahip değildir. Türkiye, 28 AB üyesi ülke gibi, birçok nedene ilaveten, küreselleşme baskısıyla mücadele etmek için AB içinde yer almak istiyor.  Elbette, Türkiye AB’ye üye olmak için tüm kriterleri yerine getirmek zorundadır. Bu, bizim yapmamız gereken ev ödevimizdir. Ev ödevimizi yaparken sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Bugüne kadar, Türkiye’nin ev ödevlerini yerine getirmek için gerçekleştirdiği reformlara sağladığınız katkıyı takdirle karşılıyoruz. Zira, bu reformlar, toplumumuzun modernleşmesi ve halkımıza daha iyi hizmet için zorunlu adımlardır.  Türkiye AB katılım sürecinin gerektirdiği hiçbir konu sadece teknisyenler tarafından çözülemez. Aksine, süreç son derece siyasidir. Sürecin başarılı olması için, cesur siyasilerin liderliğine, gözetimine ve rehberliğine ihtiyaç vardır. Avrupa fikrine inanan sizin gibi mükemmel diplomatlara ihtiyaç vardır.”

İtalya Dönem Başkanlığının genişleme sürecine ve Türkiye-AB ilişkilerini derinleştirmeye dönük inancını, çabasını takdirle karşıladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu,  şunları dedi: “Bu çerçevede, 2015 yılında Letonya ve Lüksemburg dönem başkanlıklarından da benzer yaklaşımı ümit ediyoruz. TOBB, bugüne kadar olduğu gibi, bundan böyle de ülkelerinizle kapsamlı bir işbirliği içinde olmaya devam edecektir.  Burada Avrupa Birliği’nin bir dostu olarak bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum.Küresel ekonomi ve çevre coğrafyamız oldukça zorlu bir dönemden geçiyor. Her gün yeni bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz.Yeni dengenin ne zaman ve nasıl oluşacağını da hiçbirimiz kestiremiyoruz. Bu dönemde, doğal olarak AB de, hem içeride, hem de dışarıda birçok tehdit ile karşı karşıya kalıyor. İçeride, ekonomik krizden kurtuluşun yolları aranıyor. Avro bölgesinin geleceği sorgulanıyor.Avrupa demokrasinin en eskisi olan ve Avrupa entegrasyonunda son derece önemli rolü olan Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmayı isteyebileceği konuşuluyor.”

KAYNAK: İHA