Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Merkez Bankası politika faizini ve faiz koridorunu sabit tuttu.

Merkez Bankası faizi değiştirmedi
Merkez Bankası faizi değiştirmedi
GİRİŞ 20.11.2014 14:03 GÜNCELLEME 20.11.2014 14:56
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25 düzeyinde sabit tuttu.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, TCMB bünyesindeki bankalararası para piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit tutulmasına karar verdi.

PPK, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,75'te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,5'te sabit bıraktı.

Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25 düzeyinde sabit tuttu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır (0) ve borç verme faiz oranı yüzde 12,75'te sabit bırakıldı.

- "İç talep büyümeye daha fazla katkı vermeye başlamıştır"

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiği belirtilen duyuruda, küresel talep zayıflarken iç talebin büyümeye daha fazla katkı vermeye başladığı aktarıldı.

Bununla birlikte, tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin cari dengedeki iyileşmeyi destekleyebileceği dile getirilen duyuruda, yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkilerinin gözlendiği ifade edildi.

Gıda fiyatlarındaki yüksek seyirin ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiği belirtilen duyuruda, şunlar ifade edildi:

"Bununla birlikte, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, mevcut para politikası duruşu altında enflasyonun 2015 yılında Enflasyon Raporunda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceğini öngörmektedir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

Para Politikası Kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

YORUMLAR 12
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    dünyayı dize getiriyoruz şu merkezi halledemedik ya. amerikan kuklaları
    Cevapla
  • Rahmi ALTUĞ 9 yıl önce Şikayet Et
    Memleketimizde bizim işsizimiz yokmuş gibi bizim aç ve muhtaç işsizimiz yokmuş gibi Recep Tayyip Erdoğan-Abdullah Gül-Ahmet Davutoğlu Üçlüsünün ABD'eye Güvenerek Yanlış Politikası yüzünde ülkemize Milyonlarca Suriyeliyi getirdiler.Hani Siz Esatla Ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı Yapıyordunuz Hani Hani Siz Sınırları ortadan Kaldırıyordunuz Hani Siz Komşularınızla Sıfır Sorun Politikası güdüyordunuz,ABD'enin Batının İpi ile Kuyuya inenler böyle Kuyuda ve Ortada Bırakırlar.Elin Gavuruna güvenirsen Ekonomini ya Terörle yada Komşularında İç Karışıklık Çıkararak Böyle Göç Dalgası ile çökertirler.İktidar yetkilileri kendileri açıklıyor Suriyeden Gelenlere 4,5 Milyar Dolar Harcadıklarını ve Dünyanın hiç bir ülkesinde Suriyeli Mültecilere Yardım Gelmediğini.Bir de başınıza Paralel Örgüt olarak Pensilvanyadaki CIA ve Mossada Çalışan Sahte Hocayı bela olarak düşman edindiniz. Temizleyin bakalım nasıl temizleyecekseniz. Merkez Bankasındaki Faiz Lobisini dinleyenleri hadi ikna edin görelim.
    Cevapla
  • Rahmi ALTUĞ 9 yıl önce Şikayet Et
    Bir kere İktidar demek İcranın Başı demek İktidar yeri İtrailin Ağlama Duvarı Yeri Değildir.Cumhurbaşkanının Klavuzunu doğru seçmesi gerekiyor Yıllardır kendine Aydın Doğanın ve Turgay Cinerin Medyasında Hakaret eden daha sonra Gezi olayları ile Parlatılan ve Ekonominin E'sinden Anlamayan Yiğit Bulut gibi birini Danışman yaparsan olacağı bu o Bulut ki Ekonomi Danışmanlığından 6000 TL TRT HABER'de Yaptığı Programda 10.000 TL Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyeliğinden 40.000 TL Alıyor. Ekonomi Danışmanımız Toplam: 56.000 TL Alıyorlar Böyle Paraya Ne Cumhurbaşkanı olmaya nede Milletvekili olmaya gerek var Devlet Bizim gibilere sadece 4.000 TL'esini versin Razıyız fakat bu Memlekette Asgari Ücretle Ev Geçindiren Çoluk Çocuk okutan sayısını bilmediğimiz Yüzbinlerce insan varken Maşallah İktidarımız Elit Tabakayı güldürürken Yüzbinlerce insanı Geçim Derdi ile Boğuşturuyor ki kendinin yaptığı hataları unutturabilsin.
    Cevapla
  • herkes uzman maşallah 9 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara bakıyorum da herkes ekonomi uzmanı kesilmiş maşallah.Heralde herkes harvard iktisat mezunu.Bakın arkadaşlar, bir kere türkiye ekonomisi şu anda sıcak para üstüne dönüyor.Yani yabancı parası.Yabancılar da faiz var diye geliyorlar.Yani faizi bir anda indirirsen yabancılar gider, ekonomi de tepetaklak olur.Bunu bütün iktisatçılar söylerken siz tutup bilip bilmeden faiz insin falan diyorsunuz.Hiç bir iktisatçı bunu bilmiyor, bir siz akıllısınız!!!
    Cevapla
  • Rahmi ALTUĞ 9 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meydanlarda Övünüyordu Merkez Bankamızda 136 Milyar Dolar Paramız var diye Peki Madem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan övündüğü Merkez Bankasına Faiz İndiriminde bile gücü yetmiyorsa neden Merkez Bankasındaki 136 Milyar Para ile övünüyor, Madem bu para övünç kaynağı İktidar olarak Çalışan ve Emekli Kesime 12 Senede %78 Zam Yaptı. Fakat Rahmetli Erbakan 11 Aylık İktidarında Çalışan ve Emekli Kesime %98 zam yapmıştı.Madem Merkez Bankasına Faiz İndirimi Konusunda gücünüz yetmiyor neden oradaki 136 Milyar Dolarımız var diye Miting Meydanlarında övünüyorsunuz. Madem O Para Övünç Kaynağınız Çalışan ve Emekli Kesime Senelik 3+3=%6 zam veriyorsunuz. Devlet olarak Kepçe ile Alıyorsunuz fakat Kaşıkla vatandaşa veriyorsunuz. Ben Söyleyeyim Çalışan ve Emekli Kesime Vermiyorsunuz.Gezi Olaylarıydı 17-25 Aralık olaylarıydı bu olaylardan sonra Merkez Bankasındaki bu Paraları Faiz Lobisi götürdü.Kendinize gelince Maşallah hiç bir zaman Fedakarlıktan kaçınmıyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle