Ban: Gümrük Birliği'nin faturası 400 milyar dolar

DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, AB ve ABD’nin yakın zamanda imza atacakları Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması’nı değerlendirdi.

Ban: Gümrük Birliği'nin faturası 400 milyar dolar
Ban: Gümrük Birliği'nin faturası 400 milyar dolar
GİRİŞ 05.11.2014 12:24 GÜNCELLEME 05.11.2014 12:24

"ESKİ TÜRKİYE'NİN HATALI POLİTİKALARININ FATURASINI HALA ÖDÜYORUZ"

Ban, “Bu anlaşmayla iki taraf arasındaki tarife dışı engelleri ortadan kaldırılacaktır. İki taraf arasında çoğu sektörde hâlihazırda düşük olan gümrük vergilerinin sıfırlanması amaçlanıyor. Daha da önemlisi güvenlik, çevre gibi konularda sektörel düzenlemelerin karşılıklı tanınır hale getirilmesi karara bağlanıyor.”dedi.

TÜRKİYE ANLAŞMANIN NERESİNDE?

Bu anlaşmayla birlikte ülkemiz açısından yaşanacaklara dikkat çeken Prof. Dr. Ünsal Ban; “Sorun işte bu noktada ortaya çıkıyor. Gümrük Birliği anlaşması gereği, AB'nin üçüncü ülkeler ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapması halinde, anlaşmayı otomatikman kabul etmiş sayılıyoruz. Yani, ilgili ülkeler Türkiye'ye ihracat yaparken AB ile imzalanan STA kapsamında belirlenen şartlardan, tarifelerden, vergi oranlarından faydalanıyor. Öte yandan, Gümrük Birliği'nde yer alan Türkiye, ilgili ülkelere ihracat yapmak istediğinde ise AB ülkeleri için geçerli olan avantajlardan yararlanamadığı gibi bu ülkeler ile ayrı bir STA yapma zorunluluğu ortaya çıkıyor. Doğal olarak, AB ile yapılan STA kapsamında Türkiye pazarına ucuza mal sokabilen ülkeler, konu Türkiye'ye imtiyaz vermek olunca anlaşmaya yanaşmıyor”dedi.

"STA’DAN DOLAYI TÜRKİYE’NİN KAYBI 3 MİLYAR DOLAR"

“Eski Türkiye dönemindeki hatalı kararların ve yanlış politikaların faturalarını maalesef bugün hala ödüyoruz”diyen Ban, STA’da gelinen noktayı şu şekilde değerlendirdi; “Örneğin, son dönemde AB ile STA yapan Meksika, Güney Afrika, Cezayir gibi ülkeler, Türkiye ile ayrı bir anlaşma yapmak istemiyor. Öyle ki, AB ile yaptığı anlaşma kapsamında AB ve Türkiye pazarlarına ortalama yüzde 4,2 gümrük vergisi ile mal sokabilen bu ülkeler, AB mallarından çok düşük seviyelerde gümrük vergisi alırken, Türk mallarına ise yüzde 50-60'a varan gümrük vergileri koyuyor.  Zararın büyüğü Türkiye'nin AB ile ABD arasında yapılacak TTİP'nin dışında bırakılması durumunda ortaya çıkıyor.”

"GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASININ ÜLKEMİZE OLAN MALİYETİ"

Ban, geçmişte AB'ye tam üyelik vaadi karşılığında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması'nın ülkemize olan ekonomik maliyetinin, bugün itibariyle 400 milyar dolara ulaştığının altını çizerek; “Öyle ki, yıllık bazda 20 milyar dolara (2013 yılı) yaklaşan bir ticaret hacmine sahip olduğumuz ABD'nin, Türkiye'yi AB ile yapacağı TTİP dışında bırakması durumunda, GSYİH seviyemizin yüzde 2,5 düzeyinde olumsuz etkileneceği ve süreç içerisinde katlanmak zorunda kalacağımız maliyetin 20-25 milyar dolar seviyelerinde olacağı hesaplanıyor ”diye konuştu.

"TÜRKİYE PAZARLIK GÜCÜ HER GEÇEN GÜN ARTAN BİR ÜLKE"

Ban, geçmişte bu maliyetlere katlanmak durumunda kaldığımızı, ancak yeni maliyetleri engelleme imkânımızın ise elimizde olduğunu belirterek; “Sahip olduğumuz siyasi ve ekonomik istikrar uluslararası anlaşmalarda pazarlık gücümüzü arttırıyor. Bu kapsamda, Türkiye'nin dışarıda bırakılmak istendiği her anlaşma, o veya bu şekilde bir kazanım elde edeceğimiz şekilde uygulamaya konuluyor. Durum böyle olunca, Türkiye'nin AB ile ABD arasında yapılacak olan anlaşmanın dışarısında bırakılma ihtimalinin yüksek olmadığını düşünüyoruz.”dedi.