Kolonyada sahtecilik uyarısı

Türkiye'de misafir ağırlama kültüründe önemli bir yeri bulunan kolonya için sahtecilik uyarısı yapıldı.

Kolonyada sahtecilik uyarısı
Kolonyada sahtecilik uyarısı
GİRİŞ 02.10.2014 11:35 GÜNCELLEME 02.10.2014 11:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tarımsal alkol yerine kimyasal metil alkolle de üretilebilen kolonyaları tüketicinin ayırt etmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

Kolonya konusunda ülkenin en eski üreticilerinden olan ve İzmir'de bir üretici kooperatifi tarafından işletilen kolonya fabrikasının üretim şefi Mehlika Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye için vazgeçilmez olan kolonyada, son yıllarda tüketimin arttığına dikkati çekti.

1990'lı yıllar sonrası bir dönem kolonyaya olan ilginin azaldığını, tüketicinin farklı ürünlere yöneldiğini anlatan Koç, son yıllarda genç kuşağın kolonyayı tekrar keşfettiğini, farklı esanslarla yapılan üretimler sayesinde tüketici kitlesinin genişlediğini söyledi.

Bu alanda bir çok markanın yüksek kalitede ürünleri tüketiciye sunduğunu kaydeden Koç, özellikle kent yaşamında giderek artan hijyen ihtiyacının da kolonya tüketimine katkı sağladığını söyledi.

Kolonyanın stresli iş ortamlarında ferahlatıcı bir ürün olarak tercih edildiğini de söyleyen Koç, son dönemde artan ilgiye paralel olarak sahtecilik olaylarına da rastlandığına işaret etti.

- Ucuz kolonyaya dikkat

Koç, kolonyanın esans, saf su ve tarımsal kökenli etil alkolden yapıldığını, bu alkolün belli bir maliyetinin olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kolonya, merdiven altı üretimi çok uygun bir ürün. Bu nedenle tüketicinin aldığı mala özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle seyyar tezgahlarda ve bazı raflarda çok düşük fiyatlarla kolonyaların satışa sunulduğunu görüyoruz. Fiyata baktığınızda etil alkolün daha maliyetinin altına inen ürünler var. Bu durum da kolonyaların içine metil alkolün konulduğu şüphelerine neden oluyor. Metil alkol boya sanayiinde de kullanılan kimyasal bir üründür ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Duyu organlarına teması halinde ise geri dönüşümsüz tahribata neden olabilmektedir. Örneğin göze değdiğinde körlük riskini ortaya çıkarır. Tüketicinin tarımsal kökenli alkolle yapılan kolonya ile boya sanayiinde kullanılan kimyasal alkolden yapılan ürünleri ayırt etmesi mümkün değildir. Kokusu tamamen aynıdır. Ancak kullandıktan sonraki etkileriyle anlaşılabilir. Bu nedenle tüketicinin fiyatı aşırı düşük olan ürünlerden şüphe etmesi gerekiyor. Bilinen markalarla, düzgün ambalajı olan, üretim izinleri olan ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor."

Koç, kolonya piyasasının yıl içinde özellikle ramazan bayramı öncesi arttığını, kurban bayramında da bir miktar artış yaşadıklarını dile getirerek satış grafiğine bakıldığında yaz aylarının daha hareketli geçtiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 1
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    ucuzcu marketler satıyor ama keşke üreticileri denetleseler haber doğru çünkü iki kez el yıkasan üst üste deriyi çatlatıyor zincir ucuzcu marketler biraz sorumluluk sahibi olsunlar lütfen müşteri onların müşteris yani
    Cevapla