İstanbul'un tarihi silüeti 6 ayda kurtarılacak

İstanbul'un silüetini bozan kulelerle ilgili kesin karar verildi. Yetki verilmesi halinde 6 ay içinde tarihi silüet kurtarılacak.

İstanbul'un tarihi silüeti 6 ayda kurtarılacak
İstanbul'un tarihi silüeti 6 ayda kurtarılacak
GİRİŞ 21.08.2014 13:50 GÜNCELLEME 21.08.2014 17:41
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

İstanbul’un tarihi silüetini bozmasından ötürü gündeme geldiği ilk günden beri büyük tartışma yaratan ve Başbakan Erdoğan'ın bile yıkılması yönünde görüş belirttiği Zeytinburnu sahil yolundaki ‘Onaltıdokuz’ (16:9) kuleleri ile ilgili Danıştay dün son noktayı koydu.

Danıştay, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin katların yıkılmasına yönelik aldığı kararı onadı.

UZMANLARI İKİYE BÖLDÜ

Karar sonrası 36, 32 ve 26 kat olan 16:9 kulelerinden toplan 25 kat yıkılacakken,  traşlamanın da 30 gün içinde yapılması gerekiyor. Ancak konuyla ilgili bazı gazetelere görüş bildiren uzmanlar, traşlamanın binanın statik yapısını bozacağı düşüncesiyle mümkün olmayacağını ve binanın tümünün yıkılması gerektiği belirtilirken, öbür taraftan da binanın tamamının yıkımı ile ilgili de bir kararın mevcut olmadığından bu yıkımın da gerçekleşemeyeceğini öne sürüyor.

Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı ve MTK Yıkım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bulut, ise bu görüşe karşı çıkarak, teknik olarak binanın traşlanmasının mümkün olduğunu söylüyor.

BİNANIN TRANŞLANMASI MÜMKÜN

‘’Onaltıdokuz’’ projesi için binanın yapısına zarar vermeyecek bir yıkım yöntemi seçilebileceğini söyleyen Bulut, ‘’Yıkım denildiği zaman aklınıza büyük makinalarla yıkım gelmesin. Daha uygun yöntemlerde var. Özellikle kesme delme yöntemi. Bu yöntem söz konusu proje için uygulanabilir. Binanın üstüne kule vinç kurularak yukarıdan beton kesme makinaları ile yıkım işlemi sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilir.’’ diye konuştu.

BİNA TAHLİYE EDİLMELİ

Söz konusu katların yıkımı esnasında uygulanacak yöntemin binaya hiçbir şekilde vibrasyon etkisi vermeyeceğini de söyleyen Bulut, yıkım esnasında binanın tahliye edilmesi gerektiğini ancak böyle bir şeyin mümkün olmaması halinde en azından yıkılacak katların altında yer alan 2 katın tahliyesinin zorunlu olduğunu söyledi. Bulut, güvenlik kapsamında binaya giriş çıkışların ise oluşturulacak güvenli tüneller aracılığı ile gerçekleşebileceğini belirtti.

YETKİ VERİLSİN, 6 AYDA YIKARIZ!

Yıkım işleminin ne kadar zaman alacağı ile ilgili soruya, binada oturanların olmasından ve etrafında gündelik hayatın devam etmesinden kaynaklı çok hassas bir çalışma yürütülmesi gerektiğini ve maksimum güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğini ifade eden Bulut,  yetki verilmesi halinde yıkımı 6 ayda bitirebileceklerini söyledi.

BİNANIN ESTETİK YAPISI BOZULABİLİR

Binaya montajlanacak olan vinçlerin binanın estetik yapısına zarar verebileceğini bundan dolayı da yıkım sonrası binaya bir renovasyon çalışması yapılmasının zorunlu olacağını da belirten Bulut, yıkımdan kaynaklı binanın statik yapısında herhangi bir bozulma olmayacağını yalnız elektrik ve otomasyon sistemlerinin zarar görebileceğini dile getirdi.

YIKIMIN MALİYETİ 2,5 MİLYON TL

Binanın yıkımında kullanılacak yöntemlerin ve sürenin işin maliyetini ortaya çıkaracağını belirten Bulut, böylesi hassas bir yıkımın ortalama 1,5 ile 2,5 milyon TL arasında bir maliyeti olacağını söyledi.

2 BİN KAMYON MOLOZ ÇIKACAK

Yıkımdaki en büyük sorunun yıkımdan ziyade yıkım esnasında ortaya çıkan molozun tahliyesi olacağını da sözlerine ekleyen Bulut, yıkımdan yapılan hesaplara göre ortalama 2 bin kamyon moloz çıkacağını düşündüklerini ifade etti.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • hüseyin öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    hüseyin. Bu binaların, sülieti bozması yüzünden esenyurt ve çevresinde daire almak için çeşitli projelere giren 100 binlerce aile mağdur durumda, iktidarın buna bir çözüm bulması gerekir.
    Cevapla
  • erdal 9 yıl önce Şikayet Et
    uzmanlar 2 ye bolun mus mus o nasil uzman mis ki daha binanin traslanip traslanmayacagini bile bilemiyor. fransada sarkozy doneminde onemli bi karar alinarak cogu 1960 lardan kalma ulkemde milletin hayran kaldigi rezidans tipi yuksek binalarin cogu icin bakim yikim ve mantolama zorunlulugu geldi cogunda varos ve geto tarzi yasam var burda adamlar o pislik icindeki binalari bazen uzerinden trasladilar bazen uzun ca olan binayi ortasindan yikip 2 bina haline getirdiler bazen de 15 katli binanin bi yanini yukaridan assagi kesip binayi daralttilar birinde gordum vinc ile binanin yanina kocaman bi perde asmislar idi ve icten yikiyolar idi binanin hemen yaninda bu sayede hayat devam ediyodu genelde 10 blok dan fazla olan bu sitelerde uyusturucu sorunlari cok olur idi adamlar binalari 2 ser 3 er bolup her binanin bahcesini oyun alanini oto parkini demir parmaklilile ayirdilar cogunda sorun kalmadi
    Cevapla
  • İsmail Aga 9 yıl önce Şikayet Et
    Dağbaşındaki tarlana bir çivi çaktırmayan belediyeden izin alıp yapmışsa adamlar bu tazmini paşa paşa ödetmeli.. Eğer bu usulsüz ise emsal karar niteliğinde onlarca İstanbulda traşlanacak bina. yer gösterebilirim.
    Cevapla
  • mehtap dalgalı 9 yıl önce Şikayet Et
    belediyelerin rant elde ederek ortaya çıkardıkları imar rezaleti. 3 katlı binanın yanına 30 katlı bina neymiş emsali farklıymış belediye meclisinden parayı bastır bir karar al sana 30 kat çıkartamadın hemen yanına 3 kat belediyeler bu işlerin suyunu çıkarttılar, belediyeler yolu nasıl geniş tutarım nasıl park yerleri açarım yerine nasıl çok katlı ve daha çok bina yaptırırımın derdine düşmüş
    Cevapla
  • la_edri_ 9 yıl önce Şikayet Et
    bu tarz rezaletlerin artık olmaması içinde bir kanunmu lazım ne lazımsa yapın. bu binaya ruhsat veren belediyeye hesap sorulacakmı peki.restorasyon işlerini bile inşaat firmalarına veriyoruz sonuç ne güzelim yapılarını mahvedip çıkıyorlar kenara,yahu müteahhit ne anlar restorasyondan.........daha çoooook yolumuz var çok.......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle