Avrupa'da İsrail'e büyük boykot!

Gazze'de devam eden İsrail saldırılarının şiddeti arttıkça bu ülke ürünlerine boykot çağrıları güçleniyor. Boykota Avrupa da eklendi.

Avrupa'da İsrail'e büyük boykot!
Avrupa'da İsrail'e büyük boykot!
GİRİŞ 21.07.2014 11:18 GÜNCELLEME 21.07.2014 11:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avrupa'da ise son yıllarda yavaş yavaş gelişen bir boykot hareketi bulunuyor. Habertürk'ten Seçkin Ürey'in haberine göre; Filistin-İsrail barışının önündeki en büyük engel haline gelen işgal altındaki topraklardaki Yahudi yerleşim yerlerine boykot uygulanıyor.

Yahudi yerleşim yerlerinde üretilen ürünler satın alınmıyor. Yerleşim birimlerine finansman sağlayan bankalara yatırım yapılmıyor. Dünyanın en büyük devlet fonu Norveç Devlet Emeklilik Fonu, Deutche Bank, Hollanda'nın en büyük emeklilik fonu İsrailli firmaları kara listeye alıyor.

Alman finans devi Deutsche Bank, ocak ayında İsrailli Hapoalim Bank'ı yerleşim yerleri inşaatını finans ettiği için "etik olmayan şirketler listesine" aldı. Deutsche Bank, müşterilerine yatırım yapmak istemeleri halinde listedeki şirketlerdeki etik sorunu anlatıyor. Kararı müşterile bırakıyor.

Hollanda'nın en büyük emeklilik fonu PGGM, aynı dönemde 5 İsrail bankasına yaptığı yatırımı geri çekti. Gerekçe olarak bankaların Filistin'deki Yahudi yerleşim yerlerinde şube ve ATM bulundurmasını gösterdi. PGGM'nin yatırımını geri çektiği bankalardan biri yine Hapoalim oldu. Diger dört bankanın adları ise şöyle: "Bank Leumi, Bank Mizraih Tehafot, First International Bank of Israel ve Israel Disconut Bank.

"Şubat ayında da Danimarka'nın en büyük bankası Danske Bank ile Norveç Devlet Emeklilik Fonu yine Hapoalim Bank, Africa Israel Investments ve Danya Cebus firmalarını yerleşim yerlerinde inşaat işleri yaptıkları için yatırım yapılacak şirketler listesinden çıkardı.

250 yerleşim yerinde 350 bin kişi yaşıyor Batı Şeria'da Doğu Kudüs haricinde yaklaşık 250 Yahudi yerleşim yerinde 350 bin kişi yaşıyor. İsrail bunların 100'ünü resmi olarak kabul etmiyor. Ancak devlet kurumları her türlü hizmeti veriyor.

Gazze'deki yerleşim yerleri ise 2005 yılında boşaltıldı. Marketler satmayınca ihracat yüzde 50 düştü Yahudi yerleşim yerlerinde yetiştirilen tarım ürünleri İngiltere'de Marks&Spencer, Co-Operative, Morissons ve Waitrose gibi market zincirlerinde satılmıyor. Almanya'da ise Berlin'in en büyük market zinciri Kaisers boykot uyguluyor. Yahudi yerleşim yerleri tarım ürünü olarak hurma, üzüm, biber ihraç ediyor. Ancak boykot İskandinav ülkelerinde de giderek yayılıyor. Bu yüzden Ürdün Nehri Vadisi'ndeki yerleşim yerlerinin Batı Avrupa'ya tarımsal ürün ihracatı 2013'te yüzde 50 düştü. İngiltere'de İsrail'den gelen tarım ürünlerinin Yahudi yerleşim yerinde üretildiyse, bunun etikette belirtilmesi uygulaması 2009'dan beri giderek yaygınlaşıyor. Bu arada Alman, Hollanda, İtalyan ve İspanyol inşaat şirketleri de geçen yıldan bu yana Aşdod ve Hayfa'daki liman inşaat projelerine verdikleri teklifleri geri çekti.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 2
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    ORTAK AKIL MI ?????*. evet bizde malesef ortak akıl kullanma alışkanlığı yok yolda izde karar veriyoruz.batı ve arap alemine internet yolu ile içerde de devamlı bilgi aktararak alma diyeceğine 6 ay geciktir de hem cebin rahatlar hemde sakinleşir alma krizinden kurtulunur
    Cevapla
  • levent akbulut 9 yıl önce Şikayet Et
    Bizde neden yok... Boş boş yaygara mı yapıyoruz. elle tutulur gözle görülür bir hareket yok mu??
    Cevapla