İstanbul'un göbeğindeki organik pazara ilgi büyük

İstanbul Beyoğlu’ndaki organik pazar vatandaşların gözdesi oldu.

İstanbul'un göbeğindeki organik pazara ilgi büyük
İstanbul'un göbeğindeki organik pazara ilgi büyük
GİRİŞ 06.07.2014 15:22 GÜNCELLEME 06.07.2014 15:22

Daha sağlıklı beslenmek, uzun ve kaliteli yaşamak için organik ürünler tüketmek günümüzde daha da önem kazandı. Beyoğlu Kasımpaşa’da her Pazar günü kurulan semt pazarında da Kastamonu’dan getirilen doğal gıdalar tezgahlara çıkıyor. Süt ve süt ürünlerinden, pekmeze, mantardan tüm sebze ürünlerine kadar çocukluk dönemimizdeki tüm damak tatlarını pazarda bulmak mümkün. Tüketiciler ise pazardan oldukça memnun. 

Küçük Piyale Mahallesi Toprak Tabya Sokak’ta kurulan İnebolulular Pazarı deyim yerindeyse organik ürün cenneti. Kastamonu ve İnebolu’dan, kamyonetlerle yola çıkan satıcılar organik ürünlerini, tarlalarından topladıkları hormonsuz sebze-meyveyi, doğal peynirleri ve ev yapımı ekmekleri getiriyor. 

Tezgahlara konulan ürünler, tüketiciler tarafından doğal oldukları için yoğun ilgi görüyor. Ürünlerin fiyatları doğal yolla üretildikleri için market ve diğer pazarlara göre biraz pahalı. Ancak, ürünlerin doğal ve lezzetli olması bu dezavantajı ortadan kaldırıyor. 

FARKLI DOMATES VE SALATALIKLAR

Tezgahtaki sebzeler Pazar ve markette gördüğümüz ürünlerden biraz farklı. Salatalıkların boyutları standart değil, çarpık çurpuk. Ancak salatalıkları ikiye ayıran satıcı bize içindeki çekirdekleri gösteriyor. Ve salatalıkta hiçbir yapay gübre olmadığını söylüyor. Salatalıklar, diğer ürünler gibi değil. Gerçekten salatalık kokuyor. Domatesler de markette gördüğümüzden biraz farklı. Domatesi ikiye ayıran pazarcı esnafı, bize koklattığında gerçekten ürünün doğal ve organik olduğunu anlıyoruz. 

ŞEKER HASTALARINA PEPİNO

Pazarda markette zor bulabileceğimiz ürünler de mevcut. Bunlardan biri de Güney Amerika kökenli pepino. Kavun aromalı, etli, sulu ve ince kabuklu olan meyveyi özellikle şeker hastası olanlar tüketiyormuş. Eşinin şeker hastası olduğunu ifade eden Tayyip Bektaş, bu meyvenin şeker hastalığına iyi geldiğini öne sürüyor. Eşinin 19 yıldır ilaç kullandığını aktaran Bektaş, “Eşim bunu kullandıktan sonra kendine geldi. Gece rahat uyuyamıyordu. Bir haftadır, vücudu dengelendi.” dedi. 

KÖYLÜLER GERÇEK PEKMEZİ ANLATTI: ‘PEKMEZE ŞEKER KATILMADIĞI ZAMAN SIVI OLUR’

Pazarda sadece sebze meyve yok. İnebolu’dan oğluyla birlikte süt ve süt ürünleri getiren Gülüm Yılmaz hayvanlarının merada yetiştiğini söylüyor. Süzme yoğurt, tereyağı ve süt satan Gülüm Teyze, sattıkları yiyeceklerin markette satılanlardan oldukça farklı ve doğal olduğuna dikkat çekiyor. Pekmezi İnebolu’da üreten ve İstanbul’da satan Faik Dilsiz ise, gerçek pekmezin nasıl anlaşılabileceğinin şifrelerini veriyor. Pekmezin içine hiçbir şey katılmayacağını belirten Dilsiz, “Pekmezin içine şeker katılırsa, koyu olur. Şeker katılmadığı zaman sıvı olur. Pekmez çok koyu olmaz. Koyu olduğu zaman şeker ya da başka bir madde var demektir.” ifadelerini kullandı. 

Pazarda bulabileceğini ürünler ve fiyatları ise şöyle; tarhananın kilosu 10-15 lira, pirinç 2-3 TL’ye satılıyor. Tüm reçel ve turşular ev yapımı. Reçeller 10 TL’den, pekmez ise 15 liradan satılıyor. Kiraz, 7 lira, üzüm 3-4 lira, domates 5 lira, salatalık 5 lira, taze fasulye 4 TL, Geyik mantarı 15-7,5 lira, süt 3 lira, yoğurt 4 lira, köy yumurtası 85 kuruştan satılıyor. 

KAYNAK: CİHAN