Cezalıları üzecek karar: Afta kapsam daraldı

Hükümetin vergi ve sigorta borçlarına af getiren tasarıda cezaların yeniden yapılandırılması konusunu kapsam dışı bırakıldı.

Cezalıları üzecek karar: Afta kapsam daraldı
Cezalıları üzecek karar: Afta kapsam daraldı
GİRİŞ 01.07.2014 11:15 GÜNCELLEME 01.07.2014 11:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Buna göre, ödenmeyen verginin sadece cezası yeniden yapılandırılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Soma'daki facaianın ardından madencilere yönelik düzenlemeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren "torba kanun" tasarısının 5 maddesini daha kabul etti.

Tasarının kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin maddelerinin görüşülmesi sırasında, hükümetin verdiği önergeyle kapsam daraltılarak, vergi cezaları kapsam dışına çıkarıldı.

Buna göre, verginin aslı ve buna bağlı cezalar tahsil edilecek. Bunlara uygulanan gecikme faizi ya da gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranında yeniden faiz hesaplanacak.

Ayrıca, yine hükümetin önergesiyle RTÜK tarafından verilen ve kesinleştiği halde ödenmeyen idari para cezalarının da yapılandırılarak, ödenmesine imkan sağlanacak.

Tasarının, esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara, odaların da federasyon ve birliklere borçlarının faizi, gecikme faizi ve gecikme zammı gibi alacaklarının tahsilinden vazgeçilmesini öngören 76. maddesi üzerinde tekriri müzakere yapıldı.

Bu maddeye ilişkin geçen hafta MHP'nin "odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara borçlarının faiz, gecikme zammı gibi alacaklarının tahsilinden vazgeçilmemesi" şeklinde verdiği ve bu çerçevede değişen madde hükümetin önergesiyle değiştirildi. Bu şekilde odalar kapsama yeniden alındı.

Yönetmelikle veya diğer bir düzenleyici işlemle avukatlık stajına, staj döneminde ve avukatlık mesleğine kabulde sınav veya benzeri bir rejim öngörülemeyeceğine ilişkin maddenin görüşülmesi sırasında da CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin ile AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş arasında sözlü tartışma yaşandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • GÜRKAN BAHADIR 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu Haliyle Kimsenin İşine Yaramaz. Önce vergi affı var diye açıklama yapıldı borcu olanlar umutlandı çünkü ne borçlarını nede cezalarını ödeyebilecek maddi güçleri yoktu sonra cezaları affetmiyoruz sadece taksitlendireceğiz diye açıklama yapıldı. Şimdi bu taksitlendirmeyi yaptırsa bile mükellefler ödeyemezler çünkü maddi olarak bunu ödeyebilecek güçte değiller onun için af bekliyorlar. Bu durumda insanlar birdahaki affı beklemek zorunda kalacak çünkü bu şekilde borçlarını ödeyemeyecekler.
    Cevapla