e-ticaret pazarının büyüklüğü 14 milyar lira

Türkiye e-ticaret pazarının büyüklüğü 14 milyar lirayı buldu. Toplam perakende içinde online harcamaların tutarı yüzde 1,3 oldu.

e-ticaret pazarının büyüklüğü 14 milyar lira
e-ticaret pazarının büyüklüğü 14 milyar lira
GİRİŞ 26.06.2014 17:40 GÜNCELLEME 26.06.2014 17:40

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından Elektronik Ticaret Derneği (ETİD) proje ortaklığı ve Deloitte Türkiye proje yönetimi ile ortaya koyulan ‘Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013’ raporu açıklandı. 

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız, "Türkiye halen elektronik ticarette arzu edilen seviyede değil, ancak inanılmaz bir büyüme potansiyeline sahip. E-ticaretin gelişimi için sağlıklı bir hukuki zemine ihtiyaç var. 'Kişisel verilerin korunması' ve 'Elektronik ticaret' kanunlarının bir an evvel yasalaşması ve tüketicinin korunması kanununun ikincil düzenlemelerinin sektörün gelişimine yönelik yapılanması çok önemli olacaktır." dedi.

Deloitte Türkiye’nin Ortağı Tolga Yaveroğl da "2013 için yaklaşık 14 milyar TL’lik bir e-ticaret hacmi hesapladığımız çalışmamıza hem ziyaret sayıları, ortalama sepet büyüklükleri ve dönüşüm oranları gibi girdiler, hem de sektör temsilcileri ve dernekleri ile yaptığımız görüşmeler yön verdi. TÜBİSAD, ETİD ve ComScore ile birlikte, başladığımız bu çalışmayı önümüzdeki yıllarda da tekrarlayarak, hem perakende tarafında hem de genel e-ticaret sektöründeki gelişmeleri ilgili bütün kurum ve kuruluşlarla paylaşmayı planlıyoruz.” dedi.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi, Yeni Medya ve e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş da şunları ifade etti:

"Toplam perakende harcamalarının içerisinde yüzde 1,3 olan e-ticaret payı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında, bu alanda önemli bir büyüme potansiyelimiz olduğunu gösteriyor. e-Ticaret farklı ve zengin çeşitlilikteki ürün ve hizmetlere herkesin eşit şartlarda erişmesini sağlayan önemli bir araç. E-ticarette yapılan tüm işlemlerin kayıt altında olması, ekonomide kayıt dışılığın azalmasına, haksız rekabetin giderilmesine, vergisel anlamda devlet gelirlerinin artmasına önemli katkılar sağlamaktadır." 

e-ticaret pazarı büyüklükleri şöyle:

e-Ticaret pazarı toplam büyüklüğü: 14 milyar TL
Tatil-Seyahat: 5,1 milyar TL 
Sadece Online Perakende: 5 milyar TL 
Çok Kanallı Perakende: 2,3 milyar TL 

Online – Pazaryeri : 1,7 milyar TL
Online – Bahis : 1,6 milyar TL 
Online- Çok Kategorili: 1,4 milyar TL
Online – Özel Alışveriş: 1,3 milyar TL
Online – Ulaşım & Konaklama : 0,7 milyar TL
Online – Dikey: 0,6 Milyar TL

Çok Kanallı – Ulaşım & Konaklama: 4,3 milyar TL
Çok Kanallı – Elektronik: 1 milyar TL
Çok Kanallı – Giyim & Ayakkabı : 0,5 milyar TL 
Çok Kanallı – Ev & Dekorasyon : 0,3 milyar TL 
Çok Kanallı – Eğlence & Kültür : 0,1 milyar TL 
Çok Kanallı – Diğer : 0,5 milyar TL 

KAYNAK: CİHAN