Yılmaz: Büyümede süreklilik sağlanmıştır

Cevdet Yılmaz, 2014 yılı birinci çeyrek büyüme rakamları için “Reel sektör büyümeye devam etmiş, büyümede süreklilik sağlanmıştır.” dedi.

Yılmaz: Büyümede süreklilik sağlanmıştır
Yılmaz: Büyümede süreklilik sağlanmıştır
GİRİŞ 10.06.2014 13:06 GÜNCELLEME 10.06.2014 13:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Konuyla ilgili yazılı değerlendirme yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2014 yılının ilk çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), piyasa beklentilerinin biraz üzerinde yüzde 4,3 oranında artış kaydetmiştir. 2013 yılının ikinci yarısından itibaren gözlenen canlanma 2014 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiştir. 2013 yılı Mayıs ayında açıklanan FED kararları sonrasında uluslararası piyasalardaki dalgalanmaya rağmen reel sektör büyümeye devam etmiş, büyümede süreklilik sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, ekonomide yeniden dengelenme sürecinde büyümenin temel kaynağının ihracat olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Cari açığı kısmaya ve enflasyonu dizginlemeye yönelik olarak alınan makro ihtiyati tedbirlerle iç talep sınırlanırken, dış talebe dayalı bir büyüme patikası söz konusudur. İlk çeyrekte mal ve hizmet ihracatı yüzde 11,4 oranında artarken ithalat artışı yüzde 0,8 olmuştur. Böylece net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ilk çeyrekte pozitif 2,7 puan olmuştur. Orta Vadeli Programda öngörüldüğü gibi yurtiçi tüketim sınırlanırken, ihracata dayalı bir büyüme gerçekleşmektedir. Bu durum cari açığı da aşağı çekecektir (ilk üç ayda olduğu gibi). Euro bölgesi ekonomisinde canlanma eğilimleri vardır ve Avrupa Merkez Bankası genişlemeci politikalara başlayacaktır, bu da ihracatımızı olumlu yönde etkileyecektir. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH, 2014 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 oranında artış göstermiştir. İlk çeyrek büyümesi CNBC-e anketine göre yüzde 4, Reuters anketine göre yüzde 4,2’dir.”

TARIM VE SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMESİ

Yılın ilk çeyreğinde katma değer tarım sektöründe yüzde 3,9, sanayide yüzde 5,0 ve hizmetler sektöründe yüzde 5,6 oranında artış olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle dedi:

“Sanayi sektörü büyümenin kaynağı olmuştur. Hizmetler sektörü de yurtiçi talebe bağlı olarak büyümeye katkısını sürdürmüştür. Sanayi sektörünün büyümeye katkısı bir önceki yıla göre artmıştır. Hizmetler sektöründe özellikle inşaat, ticaret, ulaştırma, mali aracı kuruluşlar ve inşaat sektörlerinde yüksek büyüme hızları kaydedilmiştir. 2014 yılının birinci çeyreğinde talepte canlanma artarak devam etmiştir. Toplam tüketim, 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,6 artarken, toplam sabit sermaye yatırımları ise yüzde 0,5 oranında azalmıştır. Aynı dönemde özel tüketim yüzde 2,9 oranında artmıştır. Toplam yurtiçi nihai talep (stok hariç) ise söz konusu dönemde yüzde 2,7 oranında artış kaydetmiştir. “ 
Özel sabit sermaye yatırımlarının yüzde 1,3 oranında azaldığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

“Özel kesim makine-teçhizat yatırımları yüzde 4,7 oranında azalmıştır. Ancak özel inşaat yatırımlarında ise yüzde 5,9 oranında artış söz konusudur. Ancak, net ihracatın büyümeye katkısı pozitif 2,7 puan olarak gerçekleşmiştir. Kamu tüketimi ve kamu sabit sermaye yatırımlarının büyümeye katkıları dördüncü çeyrekte devam etmiş, kamu tüketimi yüzde 8,6, kamu yatırımı yüzde 4,1 oranında artmıştır. İlk çeyrekte mal ve hizmet ihracatı yüzde 11,4 oranında artarken ithalat artışı yüzde 0,8 olmuştur. Böylece net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ilk çeyrekte pozitif 2,7 puan olmuştur.”

YORUMLAR 1
  • her zaman 9 yıl önce Şikayet Et
    bu açıklamalar komik ! !. bu açıklamalar bana komik geliyor ! neden komik geldiğini hemen açıklıyım ! türkiyede tüsiad varken,paramızın değeri bu kadar düşükken ekonomik yapımız yumuşak karınlıyken bunların söylenmesi komik ! ! ! tüsiad varken diyorum çünkü tüsiad türkiyenin önündeki en büyük engeldir ! ! ! paramızın değerinin düşük olması batılı bir turistin türkiyeye gelip cennetteymiş gibi 1000 dolara sefa sürmesi SONRADA o bıraktıgı 1000 doları merkez bankasının yüksek tuttugu faizle geri alması dayanılır gibi birşey değildir ! ! ! bu arada turizmden söz açmışken; ekonomi yönetimi turizm sektörünü yok saymalıdır ! ! çünkü turizm sektörü çöldeki serap gibidir ! ! ! bir vardır bir yoktur ! ! ! bölgemizde bir savaş çıktıgında yada türkiyeye yaptırım uygulandıgında turizm sektörüne bir bakarsınız pufffff duman olmuş ! ! ! ortada ne turist nede turizm sektörü kalmış ! ! dolayısıyla turizm sektörünü çöldeki serap gibi görüp yok farzedin turizm sektörüne güvenen ekonomistin aklından şüphe ederım ! ! !
    Cevapla