Soma için o şartları kaldırıyor!

Soma'da hayatını kaybeden 301 maden işçinin ailesinin yaralarının kısa sürede sarılması için hükümet seferberlik ilan etti.

Soma için o şartları kaldırıyor!
Soma için o şartları kaldırıyor!
GİRİŞ 20.05.2014 08:30 GÜNCELLEME 20.05.2014 16:01

Hayatını kaybedenlerin ailelerine yapılan yardımlar için yasal düzenleme çalışması başlatılırken, tüm madenlerin denetimine ilişkin de özel bir paket hazırlanıyor.

Alınan bilgilere göre öncelikli olarak 'tedavi hizmeti, geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri, ölüm aylığı, kız çocuk ölüm aylığı ve cenaze ödeneği' işlemleri hızlandırılırken, ölüm aylığı şartı da Soma için esnetiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının çalışmasına göre, 5 yıl prim borcu ödeme ve prim borcu bulunmama şartı aranmaksızın ailelere ölüm aylığı bağlanacak.

Soma Holding'in işlettiği diğer maden ocaklarına yönelik denetimlerin de yapılacağı ifade ediliyor. İşçi güvenliğine yönelik diğer iki madende de fiili durum tespiti yapılacak. İş müfettişleri gaz izleme sisteminden havalandırmaya kadar kapsamlı bir denetim yapacak.

Müfettişler delil topluyor

İş müfettişlerinin galerilerdeki incelemeleri sürüyor. Savcılık talimatı ile delil toplanma işlemi devam ediyor. Hem ifadeler hem de deliller soruşturma için savcılığa aktarılıyor. İş Teftiş Kurulu, mekanik havalandırma, yedek enerji kaynağı, yer altı kömür ocağında kullanılan ekipmanların patlamaya karşı korunaklı olmaması ve tehlikeli gazları izleme sistemi, yedek havalandırma grubu bulunmaması durumunda iş durdurabiliyor. (Star)