Üçüncü nükleer santral için de o il gündemde

Mersin Akkuyu ve Sinop'a kurulacak nükleer santral çalışmalarının ardından üçüncü nükleer santral için de kollar sıvandı.

Üçüncü nükleer santral için de o il gündemde
Üçüncü nükleer santral için de o il gündemde
GİRİŞ 19.05.2014 10:56 GÜNCELLEME 19.05.2014 10:56

Enerji Bakanlığı, 3. santral için yer tespit çalışmalarını başlatırken, daha önce gündeme gelen İğneada yanında, Sinop'taki mevcut sahaya ikinci bir santral daha yapılmasını gündeme aldı. Gerekçe ise denize yakınlık, depremsellik, nüfusun azlığı gibi parametrelerin tümünü Sinop'un karşılaması.

Akkuyu'da Ruslar tarafından yapılacak ilk nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları son aşamaya gelirken, santralin inşaatının 2016'da başlaması planlanıyor. Bu süre içinde de teknik etütler yapılıp, gerekli lisanslar alınacak ve inşaat için ön hazırlıklar tamamlanacak. Santral inşaatının 2020 yılında bitirilmesi ve 2022 yılında ilk elektriğin üretilmesi hedefleniyor.

Akkuyu santrali ilerlerken, Sinop'taki nükleer santral için de Japonya ve Fransa ortaklığı ile sürecin başlatılması bekleniyor. Bu süreçte Enerji Bakanlığı, 3. nükleer santral için de yer seçim çalışmalarını başlattı. Bunun için de çeşitli noktalarda saha incelemesi yapılıyor. Santral yapımında en önemli unsur olan soğutma suyu büyük önem taşırken, bu sebeple santralin su kaynağının yakınına yapılması gerekiyor. Yetkililer, geçmişte başka unsurlara önem verirken, şimdi soğutma faktörünün yer seçiminde etkili olduğuna işaret etti. Yetkililer, soğutma maliyetinin, santralin elektrik üretim maliyetini de etkileyebilecek önemli bir kalem olduğuna işaret etti.

Santralin saha seçimi yapılırken, denize yakınlık yanında, depremsellik, nüfusun az olması, elektrik iletim noktalarına yakınlık ve askerî açıdan az sorunlu olması gibi faktörlere bakılıyor. Üçüncü santral için daha önce İğneada'nın adı öne çıkarken, yetkililer üçüncü santralin de ikinci santralde olduğu gibi Sinop'a kurulabileceğine dikkat çekti.

Yetkililer, bu iki santralin yan yana bulunmasında bir sakınca olmayacağına dikkat çekti. Yetkililer, "Sinop, tüm parametreleri karşılıyor. Sinop, nükleer santral için gerekli şartları karşılamış olduğuna göre, zaten hazır olan bu imkanlar, üçüncü santral için de kullanılabilir." dedi. Yetkililer, Sinop'ta EÜAŞ'ın deniz suyu sıcaklığı ve fay hatlarına yönelik çalışmalara başladığını aktardı.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL