Damga ve harçtan yıllık 12 milyar liralık gelir

Maliye Bakanlığı'nın, işletmelerin yatırımlar için kuruluş aşamasında sözleşme ve benzeri işlemler için aldığı, toplamda damga, harç, BSMV vergilerinin yıllık 12 milyar lirayı bulduğu belirtildi.

Damga ve harçtan yıllık 12 milyar liralık gelir
Damga ve harçtan yıllık 12 milyar liralık gelir
GİRİŞ 12.05.2014 11:34 GÜNCELLEME 12.05.2014 11:34

Türkiye'nin vergi oranları itibariyle dünyada rekabetçi bir konumda olduğunu söyleyen iş dünyası, örneğin yüzde 20'lik Kurumlar Vergisi'nin birçok ülkeden düşük olduğunu hatırlatırken, yüzde 18'lik KDV'nin de, dünya uygulamasında gayet normal bir oran olduğunu belirtiyor. İş dünyası yine şahısların gelir vergisi açısından uygulanan yüzde 15-35 arasında artan oranlı gelir vergisinin de birçok ülkeye göre gayet makul görülebildiğini kaydediyor. Yatırımcılar, ancak damga, harç, banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) ve kanyak kullanımı destekleme fonu (KKDF) gibi vergilerin daha işlemlere başlama aşamasında ek bir yük oluşturduğuna işaret ediyor.

En kolay tahsilat kalemi

Maliye Bakanlığı açısından, en kolay tahsilat yapılan kalemler damga ve harç vergisi BSMV ve KKDF olarak görülüyor. Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren uygulanacak damga vergisi tutarları yeniden belirlendi. Buna göre, 2014 yılında her bir kağıt için hesaplanacak azami damga vergisi tutarı 1.545.852 TL olarak belirlendi.

KAYNAK: AA