Türkiye, K. Irak petrolünden ne kadar kazanacak?

Enerji Bakanı Taner Yıldız Kuzey Irak petrolüyle ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Türkiye, K. Irak petrolünden ne kadar kazanacak?
Türkiye, K. Irak petrolünden ne kadar kazanacak?
GİRİŞ 09.05.2014 11:18 GÜNCELLEME 09.05.2014 11:44
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden satışında somut gelişme beklenirken Yıldız, "Biz hazırız Irak kendi petrolünü satmaya hazır olduğu anda biz yarın dahi hazırız bu işe. Türkiye yaptığı anlaşma gereği her bir varil için yaklaşık 1 dolarlık geçiş ücreti alıyor. Bu yaklaşık yılda tam kapasitede dolması halinde 500 milyon doların üzerindeki bir gelirdir" dedi.

Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden satışı Enerji Bakanlığı'nın öncelikli gündem maddelerinden biri. Kerkük-Yumurtalık boru hattından gelen petrol Ceyhan'da depolanıyor. İki buçuk milyon varil kapasite, dolmak üzere ancak satış henüz başlamadı. Mayıs sonunda başlaması bekleniyor.

YENİ TEDARİK ADRESİ OLABİLİR

Yıldız, "Yemen'deki doğalgaz kaynaklarıyla alakalı Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir arama faaliyetine girebileceğini kendilerine ilettim. Biz orada ruhsatlandırılması halinde TPAO olarak da bir arama faaliyetine gitmek için karar alacağız" diye konuştu.

Türkiye halen Rusya, İran, Cezayir, Nijerya ve Azerbaycan'dan doğalgaz alıyor ancak hedef bu sayısı artırmak. Enerji Bakanı, "Doğalgazda malum 5 ayrı ülkeden tedarikte bulunuyoruz. Belki bu ülkeleri önümüzdeki 2023 yılına kadar 8 veya 9 ülkeye çıkarmayı hedefliyoruz. Yemen'in de bu ülkelerden birisi olmasını tabi ki tercih ederiz" dedi. Yemen, 430 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip...

YORUMLAR 2
  • fatih 9 yıl önce Şikayet Et
    Bütün yaygara 500 milyon için mi?. Sadece Zeytinburnu'nda 10 kule dikilecek arsanın rant artışı için 1 milyar TL(500 milyon dolar) eder diyorlar.
    Cevapla
  • Nizâmülmülk 9 yıl önce Şikayet Et
    varil fiyatı 105 dolar olduğuna göre. biz 1 doları alarak 500 Milyon Dolar kazandığımızda buna göre Irak ve Kuzey Irak 50 Milyar dolar gibi bir gelir elde etmiş olacak ki bu adamları 2-3 yıl içinde uçurur, adamlar zaten savaş uçağı filosu için de anlaşma yapıyorlar , bu para da ellerine geçmeye başlayınca gör sen şenliği
    Cevapla