BM'ye Türk raportör atandı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Prof. Dr. Hilal Elver'i, oy birliğiyle BM Gıda Hakkı Özel Raportörlüğüne atadı.

BM'ye Türk raportör atandı
BM'ye Türk raportör atandı
GİRİŞ 09.05.2014 08:55 GÜNCELLEME 09.05.2014 09:05

Prof. Dr. Elver, 2003-2009 yıllarında Kadına Karşı Şiddet Özel Raportörlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Yakın Ertürk'ten sonra özel raportörlük görevini üstlenen ikinci Türk oldu.

Kişilerin bireysel veya topluca, yeterli miktarda ve kaliteli gıdaya düzenli, kesintisiz ve sınırsızca ulaşma hakkı olarak tanımlanan gıda hakkıyla ilgili BM'ye düzenli raporlar sunacak olan Elver, görevi Belçikalı Prof. Dr. Olivier de Schutter'den devralacak.

Gıda Hakkı Özel Raportörlüğü görevi, BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından ilk olarak 17 Nisan 2000'da tanımlanmıştı.

Prof. Dr. Hilal Elver Kimdir?

Halen Kaliforniya Üniversitesi Küresel ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Hilal Elver, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1974 yılında mezun oldu ve aynı fakülteden 1985'te doktora derecesini aldı.

Çevre Bakanlığı'nın ilk hukuk danışmanı olan Elver, Başbakanlık Kadın Araştırmaları Genel Müdürlüğü görevinde de bulundu.

Elver, 1996 yılından bu yana farklı Amerikan üniversitelerinde uluslararası çevre ile insan hakları hukuku alanlarında akademik faaliyetlerini yürütüyor.