4 milyon borçlu için umut ışığı

Sağlık prim borcu bulunanlara af, taşeron işçilerle ilgili düzenleme, yaş bekleyenler sağlık hizmeti ve Bağ-Kur borçlarına af getirilmesiyle ilgili maddelerin Torba Yasa Tasarı'sına girmesi bekleniyor.

4 milyon borçlu için umut ışığı
4 milyon borçlu için umut ışığı
GİRİŞ 20.04.2014 14:31 GÜNCELLEME 21.04.2014 06:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Torba Yasa'nın Mayıs'ta Meclis'e gelmesi bekleniyor. Torba Yasa Tasarısı onlarca maddeden oluşuyor. Ancak bu maddelerin yasada yer alıp almayacağı henüz kesin değil. Posta'nın haberine göre 4 maddenin tasarıda yer alması kesinleşti. Bunlar, taşeron işçilere devlet güvencesi, emeklilikte yaş bekleyenlere düşük primle sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, 4 milyon genel sağlık sigortası prim borçlusuna af ve Bağ-Kur borçlarının yeniden yapılandırılması.

4 MİLYON BORÇLU İÇİN UMUT

1 Ocak 2012'den itibaren yeşil kart uygulaması terk edilip Genel Sağlık Sigortası'na geçilmişti. Bu sistemle sosyal güvencesi olmayan 12.5 milyon kişinin gelir testi yaptırması gerekiyordu. Ancak bunlardan 4 milyonu gelir testi yaptırmadı. Bu kişilerin her ay 245 lira prim ödemesi gerekiyordu. Fakat çoğunun haberdar olmadığı bu uygulama nedeniyle 4 milyon kişinin 8 milyar lira prim borcu birikti. Borcunu ödeyemeyen 4 milyon kişiye Torba Yasa ile kolaylık sağlanması bekleniyor. Bunlardan 550 bin kadarı zaten gelir testine zamanında gitmediği için her ay için 240 lira broçlu. Torba Yasa ile 240 lira borç yazılan kişiler gelir testine girecek. Geliri düşükse borçları kalmayacak. Diğer borçlular anaparalı taksitlendirilecek.

KAYNAK: POSTA
YORUMLAR 4
  • Ali Saydam 9 yıl önce Şikayet Et
    GSS Prim Borçları TAMAMEN SİLİNMELİ; ÇÜNKÜ. Çünkü Haberdeki gibi habersizlikten değil , işin aslı şöyle; 1- Üniversiteyi bitirip halen iş bulamayan gençlere çıktı bu BORÇ. Adam zaten işsiz sen bir de devlet olarak ayda 250 tl ye yakın para öde diyorsun. ÇOK YANLIŞ. Habersizlikten ziyade adamda zaten para yok. Napsın. 2- Adam part time bir yerde çalışıyor. Devler diyor ki kardeşim sen çalışmadığın sürelerinde GSS primini ödeyeceksin. E tamam diyelim. Ailesi ile beraber kalıyorsa gelir testinde yüksek çıkıyor ve GSS prim borcu 250 tl ye kadar aylık para ödemesi çıkabiliyor. ÇOK YANLIŞ. Resmen devler part time çalışmaya köstek oluyor. Sonuç olarak yürürlükteki GSS sistemi ÇOK BÜYÜK HATALAR içeriyor. Parası olanı koruyor. Olmayana çok büyük BORÇ lar çıkıyor. Acilen REVİZYON gerekli. Özellikle PART TİME sistemi teşvik edilerek desteklenmeli ve YENİ MEZUNLARA KOLAYLIK SAĞLANMALI.
    Cevapla
  • nuri taş 9 yıl önce Şikayet Et
    bağkur prim borcu affı. hadi başbakanım dayanacak gücümüz kalmadı. bak gece yarısı oldu uyku tutmuyor
    Cevapla
  • postacı 9 yıl önce Şikayet Et
    1 DERECE . 1 derece, disiplin aff,ı gss pirim affı gibi konuları takvim aylaaaarca yazdı yazdı yazdı. sonuç çıkmadı. şimdi de posta. hadi bakalım. Başta faruk çelik olmak üzere oyalamaya devam. yasalaşmasın. sendikalar etrafımda yalakalık yapsın istiyorlar.
    Cevapla
  • mehmet taş 9 yıl önce Şikayet Et
    SGK Prim Borcu. Çalışan Emekli Vatandaşlara SGK borcu 10 yıl zaman aşımının son anda yani 9 yıl 10 ay gibi emeklilerimize böyle bir borc olduğunu tebliğ etmeyi ancak hatırlayan, görevli ve sorumluların bu borcu yine emeklilerimizin burnundan fitil fitil çıkardığı bu para af kapsamına giriyor mu?
    Cevapla