Önümüzde yeni bir dönem var

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Önümüzde yeni bir dönem var ve başarılarla kendimizi mutlu hissedip rehavete kapılırsak tuzağa düşeriz" dedi.

Önümüzde yeni bir dönem var
Önümüzde yeni bir dönem var
GİRİŞ 19.04.2014 14:16 GÜNCELLEME 19.04.2014 14:16

Yılmaz, İpekyolu Kalkınma Ajansının (İKA) ev sahipliğinde, Zeugma Mozaik Müzesi konferans salonunda düzenlenen "2. Kalkınma Ajansları Konferansı"nın kapanış toplantısında, Türkiye'nin son 12 yılda elde ettiği gelişimi anlattı.

Türkiye'nin son 12 yılda her açıdan daha kalkınmış ülke haline geldiğini belirten Yılmaz, ülkenin, geçen yıl itibariyle 820 milyar dolarlık ekonomiye ulaştığını hatırlattı.

Kişi başı milli gelirin 10 bin 700 doları aştığını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ekonomimizi büyütmüşüz güzel ama bu geliri adil bir şekilde dağıtıp yoksulluğu ve işsizliği azaltabildik mi? Bütün bunlara baktığınız zaman yine Türkiye'de çok önemli başarı görüyoruz. Dünyada son 10 yılda gelir dağılımını iyileştiren en iyi ülkelerden biri Türkiye oldu. Hem ekonomiyi bu kadar büyütüp hem de gelir dağılımını iyileştirmek kolay bir iş değil. Bazı ülkeler hızlı büyümek için gelir dağılımından feda eder. Bana göre Türkiye'nin asıl başarısı ekonomik büyümeyle sosyal gelişmeyi eş zamanlı gerçekleştirmesi oldu."

Yılmaz, son 10 yılda izlenen sosyal politikalarla yoksulluğun azaldığına işaret etti.

AK Parti öncesi günlük harcaması 4 dolar 30 sentin altındaki nüfusun yüzde 30'un üzerinde olduğunu anlatan Yılmaz, "Maalesef o dönemdeki 66 milyon insanın 20 milyonu bu durumdaydı. Geçen yıl itibarıyla günlük harcaması 4,5 doların altında olan nüfusumuzun toplam nüfusa oranı yüzde 30'dan yüzde 2,2'ye kadar geriledi" dedi.

Sürdürülebilir kalkınma

Yönetim kalitesinin sürdürülebilir kalkınmaya ilave edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"İyi bir yönetim ve işleyen sistem kuramazsanız ekonomik gelişmeyi sağlayamazsınız. Ayrıca sosyal etkileşim ve çevre konusunda hak ettiğiniz yere gelemezsiniz. Yönetim konusunda da son 12 yılda Türkiye'de ciddi adımlar atıldığını görüyorum. Türkiye vesayetçi bir sistemden normal demokrasiye dönüştü. İnsanların inandıkları gibi yaşayamadığı bir ortamda yenilikçi ve gelişmiş ekonomik yapı kuramazsınız. İnsanların özgür bir şekilde tartışamadığı, fikirlerini rahat ifade edemedikleri ortamda teknolojiyi ve girişimciliği geliştiremezsiniz. Demokrasi, temel hak ve özgürlükler ile fikir hürriyetinde attığımız adımlar aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma adına çok büyük başarılar olarak tarihe geçti."

"Yeni reformlara ihtiyacımız var"

Yılmaz, Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği başarıyı devam ettirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin değişim iradesini de sürdürmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, "Önümüzde yeni bir dönem var ve başarılarla kendimizi mutlu hissedip rehavete kapılırsak tuzağa düşeriz. Ülkelerin, 'orta gelir tuzağı' dedikleri tuzak var. Belli bir seviyeye kadar gelip sonra o seviyede uzunca bir süre kalma riskini bertaraf ettirebilmemiz için mutlaka reform irademizi devam ettirmemiz lazım. Bazı hedeflere ulaştıysak onları takdir edelim ama yeni hedefler koymamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gelecek 10 yılda ikinci bir sıçramayı yapması gerektiğini anlatan Yılmaz, "Türkiye'nin 2023 hedefine yönelik ikinci bir atılım ve dönüşüm yaşaması lazım. Ekonomik politikalarımızda bazı yeni reformlara ihtiyacımız var. Teknoloji ve bilginin daha fazla katma değere dönüştüğü ekonomik yapıyı hedeflememiz gerekiyor."

Konuşmaların ardından İKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Yılmaz'a hediye verdi.

Toplantının ardından katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.

KAYNAK: AA