Dev ihale 2.67 milyar dolara IC İçtaş'ın

Kemerköy ve Yeniköy santrallerinin özelleştirme ihalesini 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş kazandı.

Dev ihale 2.67 milyar dolara IC İçtaş'ın
Dev ihale 2.67 milyar dolara IC İçtaş'ın
GİRİŞ 18.04.2014 15:18 GÜNCELLEME 18.04.2014 16:37
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri için açılan ihalede nihai pazarlık yapılıyor. Elemesiz turda ihaledeki en yüksek teklif 1 milyar 35 milyon dolar oldu. İlk elemeli turda teklif 1 milyar 910 milyon dolara çıkarken, Park Holding elendi. İkinci elemeli turda teklif 2 milyar 152 milyon dolar oldu ve Konya Şeker ihale dışı kaldı. Üçüncü ve son elemeli turda Elsan elenirken, açık artırma 2 milyar 355 milyon dolardan başladı.

Açık artırmadan ilk çekilen Limak oldu. İhaleyi, 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş kazandı.

KİMLER TEKLİF VERDİ?

Santrallerin özelleştirilmesi için aralarında Park Holding ve Limak'ın da olduğu altı katılımcının teklif vermişti. Teklif veren yatırımcılar şöyle: -Park Holding A.Ş. -Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. -Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu -Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. -Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. -IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. -Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.

PROTESTO EDEN İŞÇİLERE MÜDAHALE

Bu arada özelleştirme ihalesini protesto etmek amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik gruba polis müdahale etti. Ağırlıklı olarak işçilerden oluşan gruba polis tazyikli su ile müdahale etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız bu sabah söz konusu ihaleye yönelik değerlendirme yaparken, işçilerin endişelerinin farkında olduklarını söylemişti.

İHALE NEYİ KAPSIYOR?

İhale Muğla ilinde EÜAŞ'a ait; Kemerköy Termik Santrali ile taşınmazlarını, Yeniköy Termik Santrali ile Yeniköy Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların satış yöntemiyle; ilgili maden ruhsatları ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları ile Kemerköy İskelesi ve geri sahasında bulunan taşınmazların ise işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesini kapsıyor.

TÜRKİYE'DEKİ PAYI YÜZDE 30

İki santralin kurulu gücü 1050 megavatla Türkiye'nin toplamının yüzde 3'üne denk geliyor.

YORUMLAR 3
  • mehmet aksu 9 yıl önce Şikayet Et
    olcay çelik. buradan gelen para devletin bir yılda harcadığının yanında devede kulak kalır. hesap etmesini bilmiyorsan söyleyeyim.
    Cevapla
  • olcay çelik 9 yıl önce Şikayet Et
    kaynak hazır. artık 2 milyar dolarlık daha yol vb bir şey yapılır.sonra burdaki yorumcular başlar icrata bakın.evin eşyasını sat nereye kadar.(bu arada 671 milyon dolardan bahsetmiyorum onu analayan anladı)
    Cevapla
  • Bahadır Bahadıroğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    Şu Vergi Dairelerini ve Sgk Yıda Özelleştirin. Abi gidiyosun 5 dakkalık iş yarım saat sürüyor.
    Cevapla