Twitter heyeti Bakan'la görüşmek istiyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter yetkililerinin kendisiyle görüşmek istediğini ifade etti.

Twitter heyeti Bakan'la görüşmek istiyor
Twitter heyeti Bakan'la görüşmek istiyor
GİRİŞ 15.04.2014 12:51 GÜNCELLEME 15.04.2014 13:29

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter yetkililerinin kendisiyle iletişime geçerek randevu talep ettiklerini söyledi.

Şimşek, "Sosyal medya şirketleri eğer iyi niyete sahiplerse mutlaka sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de, süreklilik arz eden faaliyetlerinden dolayı iş yeri açmaları gerekiyor" dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, ‘Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2014 Yılı İlk Çeyrek Bütçe Gerçekleşmeleri' konulu bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Twitter ve diğer sosyal medya şirketleri ile ilgili bir çalışmanın olup olmadığına yönelik sorulan bir soruya Bakan Şimşek, şu cevabı verdi:

"KDV'nin alınmasında bir sorun yok. Çünkü KDV'yi reklamı veren taraf ödüyor. Sorun gelir ve kurumlar vergisinden yaşanıyor. Sosyal medya platformları eğer Türkiye'de bir iş yeri veya daimi temsilcilik açmazsa gelir ve kurumlar vergisi ödemiyorlar. Çünkü çifte vergilendirme anlaşmalarına baktığınız zaman yabancı mükellefin vergi ödemesi için daimi bir temsilcilik veya iş yerinin olması gerekiyor. Sosyal medya şirketlerini bu çerçevede analiz ettiğimiz zaman mutlaka Türkiye'de daimi temsilcilik veya iş yeri açmaları gerektiğine inanıyoruz. Çünkü sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de ki ticari faaliyetleri süreklilik arz eden ekonomik, ticari faaliyetlerdir. Sosyal medya şirketleri eğer iyi niyete sahiplerse mutlaka sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de, süreklilik arz eden faaliyetlerinden dolayı iş yeri açmaları gerekiyor. Sosyal medya dediğimiz zaman herhangi bir gazetemizin veya web sitesinin Türkiye'de var olan Türk şirketleri bu vergileri ödüyor. Reklamları alan Türk şirketleri hem KDV ödüyor, hem kurumlar vergisi hem de gelir vergisi ödüyorlar. Türk şirketleri o anlamda vergilerini veriyorlar. Peki uluslar arası şirketler neden haksız rekabete yol açsın. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Çünkü fiziki bir malın ticareti olsaydı zaten bir temsilcilik açma zorunda kalacaklardı. Şimdi bu iş sanal diye ama sonuçta reklamın önemli bir kısmı önümüzdeki yıllarda bu platformlara kayacak. Yani sosyal medya çok ciddi reklam payına sahip olacaktır."

"HAKSIZ BİR KAZANÇ İÇERİSİNDEDİRLER"

Sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de daimi temsilcilik veya iş yeri açmak zorunda olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Haksız bir kazanç, haksız bir rekabet içerisindelerdir. İyi niyet içerisindelerse bunu yapacaklar. Yok kötü bir niyet içerisinde bunu sürdüreceklerse tabi ki bizde oturup alternatiflerimize bakacağız. Önemli şirketlerden bir tanesi bizim yaptığımız vergi incelemesi sonucunda geldi Türkiye'de temsilcilik açtı. Ulullararası vergi rekabeti açısından da bu önemli bir husustur. Çünkü güçlü ülkelerde temsilcilik açın, şirket kurun, vergi verin ama kendinizce farklı gördüğünüz ülkelerde bunu yapmayın. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bunu uluslar arası platformlara taşıyacağız. Elektronik ticareti tespite yönelik çabalarımız devam ediyor. Uzun bir süre önce Hollanda ile bir diyaloga gittik ve iş birliğine gittik. Hollanda'nın şuan da elektronik ticareti takipte kullandığı bir robot uygulamayı biz de getirdik ve şuan da o noktada çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

"TWİTTER YETKİLİLERİ DÜN GECE RANDEVU TALEP ETTİ"

Twitter yetkililerinin dün gece bir kanaldan iletişime geçerek bir randevu talep ettiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti;

"Bugün görüşme talebi ettiler. Ben de dedim ki randevu talebinde bulunun. Bin veya arkadaşlarım sizinle görüşürler dedim. Bir randevu talepleri söz konusu ama henüz randevu gerçekleşir mi bir bilgim yok. Şuan da bizim bu şirketlerle ilgili bir çalışmamız var. Ulaştırma Bakanlığı ile diyalog içerisindeyiz. Daha önce bizim sosyal medyada ki bazı platformlara ilişkin incelemeler var, yazdığımız cezalar vardır. Bu süreçler sonucunda Türkiye'ye gelip daimi temsilcilik açanlar vardır."

KAYNAK: İHA