Ayda 2 gün dahi olsa cezası çok ağır!

Ayda iki gün bile olsa çalıştırdığınız kişinin sigortasını yatırmıyorsanız, SGK müfettişleri kapınızı çalabilir.

Ayda 2 gün dahi olsa cezası çok ağır!
Ayda 2 gün dahi olsa cezası çok ağır!
GİRİŞ 13.04.2014 10:41 GÜNCELLEME 13.04.2014 10:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Okan Güray Bülbül'ün haberi...

Bugün itibarıyla evinde ayda iki gün çalıştırdığı bir temizlikçiyi sigortalatmayana 5 asgari ücret yani 5 bin 355 lira ceza kesiliyor. Bu ceza bir ay sigorta yaptırmamanın cezası.

YILLIK 28.917 LİRA

Bir yıldır o haneye temizliğe gittiğini söyleyen kadın için ev sahibinin ödemesi gereken ceza miktarı 28.917 TL. Bunun yanında rakam geriye dönük olarak ödenmeyen sigorta primleri ve gecikme zamlarını kapsamıyor. Bu tutarlar da eklendiğinde cezanın altından kalkmak zor.

1.630 CEZA KESİLDİ

SGK'nın bu konuda yaptığı denetimlerin kaynağı genelde şikayetler. Diğer yandan yapılan planlı denetimlerde de bu duruma rastlanmış. İstanbul, İzmir ve Ankara'da toplam 1.630 idari para cezası kesilmiş. Cezalar İstanbul'da Kadıköy, Sarıyer ve Beşiktaş, Ankara'da Çankaya ve Keçiören'de yoğunlaşmış. Bu semtlerde yaşayan çiftlerin her ikisinin de çalışıyor olmaları ve evlerine düzenli temizlikçi almaları yoğunlaşmanın nedeni olabilir. Bu arada cezaların yüzde 20'si komşu şikayeti üzerine kesilmiş.

ADIM ATILDI, DEVAMI GELMEDİ

SGK dünya ülkelerindeki uygulamaları inceledi. Daha önce bu köşeden de duyurduğumuz gibi kuponla ödeme yapılması gibi yöntemler çözüm olabilirdi. Fakat kuponda değerli kağıt problemi, kredi kartlarının etkin kullanılmasında ise maliyet sorunu çözümün önündeki engeller.

EVLER İŞYERLERİNE DÖNÜYOR

Gündelikçisini sigortalı yaptırmak isteyen kişi, SGK merkezine giderek evini işyerine dönüştürmek zorunda. Evinde çalışan temizlikçiyi sigortalatan kişi, kapısına gelen vergi denetmenine, sigorta müfettişine kapıyı açmak mecburiyetinde. Dolayısıyla aslında evi işyerine dönüştürmek başka bazı sorunlara da yol açabilecek nitelikte bir uygulama.

SÖZLEŞME ZORUNLU

Evini işyerine dönüştüren ve SGK'dan işyeri numarası alan kişiler, sigorta işlemlerini elektronik ortamdan yürütmek için SGK'dan bir şifre alacaklar. Bu şifreyle, çalıştırdıkları temizlikçi için "işe giriş bildirgesi" dolduracaklar ve her ay için o ayın 23. gününün akşamına kadar SGK'ya prim ve hizmet belgesi düzenleyerek gönderecekler. Kişi, eğer temizlikçiyi ayın yalnızca birkaç günü çalıştırmışsa, bu kişi ile imzalanmış olan kısmi süreli iş sözleşmesi de SGK'ya elden verilmek durumunda.

FIRSATÇILARA GÜN DOĞAR

Mevcut uygulama; Temizlikçisini sigortalatmak isteyenleri pişman edecek kadar zor. Çoğu kimse işlemleri tek başına yapamıyor. Böyle olunca da iş takipçilerinin devreye girdiğini görüyoruz. Bu kişiler vekâletle iş yaptığından özellikle yaşlılar hakkında vicdanları yaralayacak dertler ortaya çıkabilir. Bu sebepten; bir an önce işlemlerin kolaylaştırılması gerekiyor.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 2
  • hasanzafergülten 9 yıl önce Şikayet Et
    ÖNCE İŞYERLERİNE BAKIN. Siz önce kaçak işçi çalışan işyerlerine bakın,sanki onları halletmişsiniz,hiç kaçak işçi çalıştıran işyeri kalmamış gibi ,zar zor ayda daire başı 10-15 tl vererek,haftada 1-2 gün,yarım saat apartman merdiveni sildirdiğimiz temizlikçiler mi kaldı. birçok dar gelirli ayda 10-15 tl yi zor veriyor,kalkıp bide ayda 4-5 saat çalışan,apartman başı 100-150 tl temizlikçiye sigorta yapmaya,vergi almaya kalkarsanız ,birçok fakiri ekmeğinden edersiniz. vatandaş kendi apartmanının temizliğini kendi yapar daire sırasıyla,böyle oluncada ayda apartman temizliğiyle evine 500-700 ek gelir sağlayan onca fakir perişan olur,size beddua eder.
    Cevapla
  • hakan asil 9 yıl önce Şikayet Et
    kapıyı çalarlar doğru. yemeklerini yiyip akşama patronla bi yerde sözleşip cukkalarını almak için ancak kapı çalarlar. Yada iş yeri hekimli ve iş güvenliği için başkaları adına açtıkları bürolara müşteri bağlamak için ancak kapı çalarlar. Ne ilgin. bir ülke para cezalarını artırdığınızda bu durum müfettişlere ve trafik polislerine yarıyor
    Cevapla