Altın fiyatları için iyimser öngörü

Özellikle kriz dönemlerinde yatırımcının 'Güvenilir limanı' olarak nitelendirilen altında fiyatlar küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin ardından nasıl şekillenecek?

Altın fiyatları için iyimser öngörü
Altın fiyatları için iyimser öngörü
GİRİŞ 08.04.2014 12:28 GÜNCELLEME 08.04.2014 12:28

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar, altının 'Yeni hikayesini' değerlendirdi.

Arda Coşar'ın altın fiyatları ile ilgili öngörüleri şöyleydi: "Altın geçtiğimiz dönem yükseliş trendinde 1393 USD seviyesini aşamamış ve akabinde Kırım riskinin gündemden düşmesi ile altında satışlar başlamıştı. Bu gerileme sürecinde altın ara sıra tepki alımları ile karşılaşsa da altındaki gerileme 1275 USD desteğine kadar devam etti.

Altının geçtiğimiz hafta 1275 USD desteğini test etmesi ardından tepki alımlarının gelmesi, Çin'in ekonomiyi canlandırmak için hazırladığı mini paket yanı sıra geçtiğimiz hafta ABD resmi tarım dışı istihdam verisinin beklenti olan 200 binden düşük 192 bin gelmesi ile sınırlı şekilde toparlandı. Mevcut durumda altın, 1305 USD direncini test ediyor.

Ancak ABD ve Çin verileri yanı sıra Ukrayna ile ilgili yeni gelişmeler altın için yeni bir hikaye yaratabilecek potansiyelde. Ukrayna'nın doğusundaki Rus ağırlıklı nüfusun yaşadığı Donetski'de Rusya yanlıları Rusya'ya katılım için referandum yapılmasını istemekte ve bunun için şiddeti oldukça sert protestolar düzenlemekte. Bu duruma Rusya'nın tekrar müdahil olması, altın için yeni bir yükseliş hikayesi yaratabilir.

Altın için diğer bir önemli ayrıntı ise altının mevcut durumda bulunduğu seviye. Altın mevcut durumda 1305 USD direncinin hemen aşağısında işlem görmekte. Bu seviye hem direnç seviyesi olması hem de hareketli ortalama seviyelerinin bulunduğu bölge olması açısından önem taşımakta. Bu seviyeyi yukarı yönlü kırması durumunda altında, 1355 USD seviyesine kadar görülebilecek yükselişin önü açılabilir. Altının sırası ile 1320 USD,1337 USD ve 1355 USD seviyelerini test etmesi beklenebilir. Bu açıdan altın işlemcilerin 1305 USD direncini dikkatle takip etmesi gerekir.

Altının 1305 USD direncini aşamayıp gerilemesi senaryosunda ise aşağıda 1290 USD ve 1275 USD desteklerinin hedeflenmesi söz konusu olabilir. Altının önümüzdeki dönem seyrini, bu hafta Ukrayna-Rusya arasında gelişmeler ve FOMC toplantı tutanaklarında FOMC üyelerinin FED faiz artırımı ile ilgili görüşleri belirleyecek."