Şimşek: Krizi fırsata çevireceğiz

Bakan Şimşek, 17 Aralık'ın ardından doğan krizi fırsata çevireceklerini belirtti.

Şimşek: Krizi fırsata çevireceğiz
Şimşek: Krizi fırsata çevireceğiz
GİRİŞ 23.02.2014 13:15 GÜNCELLEME 23.02.2014 13:15

Muş'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 17 Aralık'ta yapılan operasyonun ardından doğan krizi, fırsata dönüştüreceklerini söyleyerek, "Ekonomide kalıcı bir tahribat öngörmüyoruz. Ekonomide biraz yavaşlama söz konusu olabilir ama bunu geçici görüyoruz" dedi.

AK Parti seçim bürosunun açılışı için Muş'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vali Vedat Büyükersoy'u makamında ziyaret etti. 17 Aralık operasyonu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, operasyonların sonucunu bu aşamada rakamsal bir değerde değerlendirmenin doğru olmadığını bildirdi. Siyasi istikrar olmadan ekonomide reform yapmanın mümkün olmadığına işaret eden Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Böyle bir sorunu dahi biz fırsata dönüştürmüş durumdayız. Yani bu bir kriz ise bu krizi biz fırsata dönüştüreceğiz. Türkiye'nin demokrasisini daha da güçlendireceğiz, temel hak ve hürriyetleri daha da arttıracağız. Operasyonların sonucunu bu aşamada rakamsal bir değerde değerlendirmek doğru değil. 17 Aralık, siyasi motivasyonla yapılan operasyon veya siyaset mühendisliğinin aslında amacı Türkiye'de istikrarı bozmak. Siyasi istikrar olmadan ekonomide reform yapmak mümkün değil. Ülkemiz hızlı bir şekilde siyasi istikrarın olduğu dönemlerde bu rahmetli Özal'ın döneminde de böyledir. Türkiye siyasi istikrar yakaladı mı gerçekten çok iyi bir performans ortaya konuldu. Şimdi sorun eğer yolsuzluk ise biz hükümet olarak da yolsuzlukla mücadele noktasında her türlü çabayı, desteği vermeye razıyız. 2002 yılında uluslararası şeffaflık örgütüne göre Türkiye 102 ülke arasında 65'inci sırada. Yani yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler arasındayız. Şimdi yine İngiltere merkezli uluslararası şeffaflık örgütüne göre Türkiye 177 ülke arasında 53'üncü sırada. Yani yolsuzluk algısının en düşük olduğu yüzde 30'luk dilim arasındayız. Kimse yolsuzluk anlamında ortaya koyduğumuz çabayı inkar edemez. Türkiye yoksullukla mücadelede çok mesafe kat etmiştir. Bugün BM standartlarına göre 2002'de nüfusumuzun yüzde 30'u günlük 4 dolar 30 sentin altında bir harcama ile geçinirken, bugün o oran yüzde 2'lere kadar düşmüş. Bundan 11-12 yıl önce bu ülkede olağanüstü hal vardı. Bu ülkenin üçte birinde sivil yönetim var denilemezdi. Şimdi bunu özellikle BDP söylüyor. Efendim biz bu mücadeleyi verdiğimiz için hükümet adım atıyor. Eğer 17 Aralık'tan kasıt gerçekten ülkeyi yolsuzluktan arındırmak ise bu konuda zaten bizim çabamız var. Ama sorun eğer bir siyasi operasyon ise bir çıkar çatışması sonucu ortaya çıkan bir operasyon ise tabii ki biz milli iradeye kast eden bir duruma izin veremeyiz. Burada asıl hedef çok net olarak Türkiye'nin istikrarıdır."

30 gün sonra Türkiye'nin en şeffaf şekilde sandığa gideceğini söyleyen Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

"Daha sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Daha sonra Parlamento seçimi var. 17 Aralık operasyonunun ekonomiye etkisi sınırlı olur. Ekonomide kalıcı bir tahribat öngörmüyoruz. Ekonomide biraz yavaşlama söz konusu olabilir ama bunu geçici görüyoruz. Şu anda operasyonlarla dışarıda bir algı mühendisliği de var. Sanki Türkiye yolsuzlukla mücadelenin önünü tıkıyormuş gibi hak etmediği bir görüntüyle karşı karşıya. Tam aksine biz yolsuzlukla mücadelenin sonuna kadar varız."

Ziyaretin ardından Valilik şeref defterini imzalayan Şimşek'e, Vali Vedat Büyükersoy tarafından plaket verildi.

KAYNAK: DHA