Devletin kasasını dolduracak uygulama

Torba yasa hükümleri çerçevesinde, vatandaşın bilgisi dışında telefon aboneliği yapanlara idari para cezası verilecek.

Devletin kasasını dolduracak uygulama
Devletin kasasını dolduracak uygulama
GİRİŞ 20.02.2014 13:37 GÜNCELLEME 20.02.2014 13:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çerçevesinde, vatandaşın bilgisi dışında telefon aboneliği yapan yaklaşık 12 bin işletmeye "evrakta sahtecilikten" idari para cezası verilecek.

Böylece hem 600 binden fazla dava dosyası ortadan kalkacak hem de devletin kasasına yaklaşık 1 milyar lira girecek.

Resmi Gazetede dün yayımlanan "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Türkiye'de yaklaşık 12 bin cep telefonu işletmecisi şirket hakkında "evrakta sahtecilik" suçlamasıyla açılmış davaların ortadan kalkmasını sağlayacak.

Türkiye'de telefon aboneliği işlemleri, 2008 yılında yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Kanunu ile düzenlendi. Ancak cezalara ilişkin bu yasada bir maddenin bulunmadığı 2000-2010 yılları arasında ticari amaçlarla başkaları adına cep telefonu IMEI kaydı yapan veya yaptırılan işletme sahipleri hakkında Türk Ceza Kanunundaki "evrakta sahtecilik" suçlamasıyla dava açıldı. Bu tür dava dosyalarının sayısının 600 bini aşması üzerine, konunun çözüme ulaşması, ekonomik suça ekonomik ceza verilmesi ve mahkemelerin iş yükünün azaltılması için yeni bir düzenlemeye gidilmesine karar verildi. Yeni yasanın 104. ve 105. maddeleriyle Elektrik Haberleşme Kanununun ilgili maddeleri düzenlendi.

Buna göre, kişinin bilgisi ve rızası dışında işletmeci veya adına iş yapan temsilcisi tarafından abonelik tesisi veya işlemi veya elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt işlemi yapılamayacak ve yaptırılamayacak; bu amaçla gerçeğe aykırı evrak düzenlenemeyecek, evrakta değişiklik yapılamayacak ve bunlar kullanılamayacak. Gerçeğe aykırı evrak düzenlemek veya değiştirmek suretiyle kişinin bilgi ve rızası dışında tesis edilmiş olan abonelikler kullanılamayacak. Bu maddelere aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanacak.

Bu maddelerin yürürlüğe girmesiyle cep telefonu ticareti yapan yaklaşık 12 bin işletme hakkında yargıya intikal etmiş 600 binden fazla dava dosyası ortadan kalkacak. Bu dosyaların her birine uygulanacak idari para cezasıyla da devlet yaklaşık 1 milyar lira gelir elde edecek.

YORUMLAR 4
  • ahmet demokra 10 yıl önce Şikayet Et
    satılan numara ve kimlik bilgileri. milyonlarca insanın kimlik ,telefon bilgileri satılarak bir çok firmanın eline geçmiştir.beni hiç duymadığım firmalar arıyor, mesaj gönderiyor.
    Cevapla
  • şükrü ğüvenç 10 yıl önce Şikayet Et
    mesut beye . hayır asla masum göstermek gibi bir derdim yok sadece bu işlerin buralara kadar intkal etmeden önün kesilmesi içinin opratör açılacak şahsın aktif olan hattı araması ve açılmak istenen hatın açılmamasıdır yoksa banane sadece bir öneri benimkisi reklam olunca takır takır ararlar suçu önleyici olarak neden hat açılmak istene şahıs aranmasın
    Cevapla
  • metin teke 10 yıl önce Şikayet Et
    Şükrü Güvenç. Bu sizin dediğiniz sözde gariban o bayinizi masum göstermez. Benim haberim olmadan 15 tane haç açık kimliğimi kullanacak, sonra dağıtacak, bur da operatörlerin nasıl suçu olabilir. o dediğin gariban kişilik haklarına tecavüz etmektedir.
    Cevapla
  • şükrü ğüvenç 10 yıl önce Şikayet Et
    yazık. bence asıl suçlu gsm opratörleri nedeni şu bölğe bayileri bu aylık limit koyuor bayiye bu kadar açman lazım yok dediğindede eski evraklardan açın diye teşvik etiler bir çok bayide açmış olabilir bence asıl hata opratörlerin dedim nedeni basit iletişim teli yazılması lazım yada sisteme açılacak hatın ismi ğirilse o şahıs üzerine aktif hat aranarak açılmak istenen hatan haberinin olup olmadığı yoksa açılmaması gerkirdi öyleya dükkan sahibi gariban kocaman opertörle mücadale şansıda yok teşviklede bilmeden açmıştır verin cezayık bu adalet değil adaletli olacaksa opertörler cezalandırılmalı bayi değil tmm bayide yapmasa ğüzel ama sürekli baskı ve birde yol gösterme sonuç hep garibana adalet bu olmasa gerek
    Cevapla