Karadeniz'in doğusu petrol, batısı gaz

TPAO Genel Müdür vekili Besim Şişman, Karadeniz Yassıhöyük bloğunda sondaj yapmak için ABD'li ExxonMobil, Macar Mol ve Avusturyalı OMV gibi şirketlerle ortaklık görüşmeleri yaptıklarını açıkladı.

Karadeniz'in doğusu petrol, batısı gaz
Karadeniz'in doğusu petrol, batısı gaz
GİRİŞ 20.02.2014 12:53 GÜNCELLEME 20.02.2014 12:53

Şişman, 'TPAO olarak Istıranca'da da üç kuyu açmayı düşünüyoruz' dedi.

International Research Networks (IRN) tarafından düzenlenen Oil&Gas toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şişman, 'Yassıhöyük bloğunda iki kuyu daha kazacağız. Bu kuyuları da muhtemelen ortaklarımızla kazacağız. ExxonMobil, Mol ve OMV ile bu konuda görüşmelerimiz var. Farklı şirketlerle de konuşuyoruz' dedi.

ÖNEMLİ İPUCUNA ULAŞILDI

Şişman, 'Karadeniz'deki sondajlarımızda bir rezervuar bulamadık ama çalışan bir petrol sistemi olduğunu gördük. Doğudaki sondajlarımızda canlı petrolü görüyoruz; batıda gazı. Bu ipuçları bizim için iyi şeyler' dedi. Batı Karadeniz'de genel olarak gaz, Doğu Karadeniz'de ise genel olarak petrol aradıklarını belirten Şişman, 'Ama bu hidrokarbon ne gelirse bakıyoruz' dedi.Şişman Istıranca'da ise tamamen TPAO olarak kuyuları açacaklarını belirterek, 'Öncelikle iki kuyu kazacağız, sonuçlarına göre üçüncü kuyu için karar vereceğiz' dedi.

Halka arz 2016'da

Şişman, halka arzla ilgili olarak İş Yatırım ile çalıştıklarını hatırlatarak, 'Bu konuda 2016 sonunda hazır olmayı hedefliyoruz. Yüzde 5 veya 10 oranında olabilir. İleride belki Londra Borsası da olabilir. Bizim amacımızı 2016 sonunda hazır olmak. 2017'de bu işi yapabiliriz' dedi.Şişman, geçen yıl TPAO'nun kârının 636 milyon dolar, cirosunun ise 2.5 milyar dolar olduğunu belirterek, 'TL bazında ise kârımız 1.4 milyar TL'ydi' dedi.